Полтавська облрада скликає позачергову сесію через ситуацію у Нових Санжарах, куди прибув Аваков

14:26, 20.02.2020
Полтавська облрада скликає позачергову сесію через ситуацію у Нових Санжарах, куди прибув Аваков

У Полтаві скликають позачергову сесію облради щодо ситуації у Нових Санжарах.

 

Про це повідомив голова облради Олександр Біленький.

 

“21 лютого на 10:00 скликаємо позачергову сесію Полтавської обласної ради щодо ситуації у Нових Санжарах. Очікуємо керівництво Міністерства охорони здоров’я, керівників та депутатів громади”, - уточнив Біленький.

 

Свою позицію щодо розміщення евакуйованих із Китаю українських громадян у Медичному центрі Національної гвардії України, який розташований в межах селища, голова облради висловив у Facebook.

 

“На в'їзді у Нові Санжари почалися зіткнення поліції і місцевих жителів. При цьому розганяються “страшилки”, поширюються якісь неймовірні чутки. Деякі “гарячі голови” вимагають від органів місцевого самоврядування заборонити Нацгвардії використовувати їхній Медичний центр! Я розумію, чому це відбувається. Люди не вірять у здатність держави боротися з епідемією. І, зважаючи на стан сучасної української медицини, вочевидь мають для цього певні підстави. Але є проблема і її треба вирішувати”, - йдеться в пості Біленького.

 

Він звертає увагу земляків на те, що люди, які евакуюються з Китаю, - не чужинці, не інопланетяни, не прокажені й не прокляті. Це наші брати й сестри.


По-друге, нагадує, що карантин – це комплекс заходів, який передбачає тимчасову повну ізоляцію людей.

 

Крім того, він обіцяє не замовчувати випадки хвороби, якщо такі матимуть місце.

 

 Водночас у Facebook голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов повідомив, що Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков прибув до Нових Санжар на Полтавщині, де місцеві мешканці протестують проти розміщення у розташованому тут медичному центрі Нацгвардії евакуйованих із Китаю

 

"Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков прибув до Нових Санжар. Голова МВС запевнив: евакуйовані українці здорові, 10 днів інкубаційного періоду вони вже пройшли. Симптомів хвороби немає", - написав Синєгубов.

 

 

Раніше   Держприкордонслужба повідомила,: у Міжнародному аеропорту Харкова прикордонники оформили 94 особи, які прибули спецрейсом з Китаю.

 

"У Міжнародному аеропорту міста Харків працівники Держприкордонслужби забезпечили прикордонне оформлення 94 осіб, які прибули спецрейсом з Китаю", - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що біля трапа літака інспектори прикордонного контролю лише провели ідентифікацію осіб та проставили відмітки в паспортні документи іноземців. Інформацію про прибулих прикордонники отримали завчасно, тому їх перевірку за всіма базами даних здійснили ще до прильоту.

 

Наголошується, що прикордонний контроль здійснювався у захисному спорядженні із дотриманням всіх норм і правил санітарно-епідеміологічної безпеки відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил Всесвітньої організації охорони здоров’я у відокремленій зоні летовища.

 

 

За інформацією прикордонників, на борту літака, окрім 22 осіб – членів екіпажу і супроводжуючого медичного персоналу, було 72 пасажири - 45 громадян України та 27 іноземців (це громадяни Аргентини, Еквадору, Домініканської Республіки, Сальвадору, Коста-Рики, Чорногорії, Панами та Ізраїлю).


У ДПСУ наголосили, що в аеропорту «Бориспіль», куди борт приземлився на дозаправку, прикордонники також були в готовності здійснити процедуру прикордонного контролю.

 

Голова Харківської ОДА Олексій Кучер в аеропорту «Харків» розповів, що проводиться огляд евакуйованих українців та іноземців, протягом найближчої години процес завершиться, і пасажирів рейсу з Уханя доправлять на Полтавщину п’ятьма автобусами. Евакуйовані пригнічені інформацією про спротив жителів щодо їх прийому.

 

Він зазначив, що мобілізовані всі служби: евакуйовані мають швидко пройти митний і прикордонний контроль і, власне, медичний огляд. Прикордонники, митники, медики – всі у сучасних захисних костюмах, наголосив Кучер.

 

«Усі, від водіїв до супроводжуючих, весь час будуть у цих захисних костюмах», - сказав голова ОДА.

 

Як повідомляла УМ, у селищі Нові Санжари Полтавської області, куди мають перевезти евакуйованих із китайського міста Ухань українців, мітингувальники перекрили дорогу міжрегіонального значення.

 

Зеленський присоромив українців через реакцію на літак з Китаю.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геращенко показав умови санаторію, в яких перебуватимуть евакуйовані українці з Китаю