Кримськотатарський канал ATR заявляє, що йому заблокували фінансування

10:03, 11.02.2020
Кримськотатарський канал ATR заявляє, що йому заблокували фінансування

Кримськотатарському телеканалу ATR, який після окупації Кримського півострова Росією з 2015 року веде мовлення з Києва, заблокували фінансування, він на межі закриття.

 

Про це повідомляють на сайті телеканалу.

 

“Першому кримськотатарському телеканалу ATR вкотре заблокували фінансування, незважаючи на те, що держава виділила 50 млн грн на фінансування каналу в 2020 році”, – йдеться в повідомленні.

 

Майже шість років тому кримськотатарські телеканали ATR і Lâle, радіостанції Meydan і “Лідер”, що входять до складу медіахолдингу ATR, перестали вести мовлення в Криму через відсутність російської ліцензії.

 

ATR відновив мовлення 17 червня 2015 року з Києва. Перший кримськотатарський телеканал став доступний через супутник на всій території України, включаючи окупований Крим. Пізніше дитячий телеканал Lâle і радіо Meydan також відновили мовлення з Києва.

 

Як повідомляла УМ, через недофінансування телеканалу довелося скоротити не тільки кількість випусків новин, а й прямі ефіри з Криму.

 

22 січня Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зазначив, що звернень з приводу того, що кримськотатарський телеканал ATR опинився на межі закриття через недофінансування, не було.

 

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський написав у своєму Тelegram-каналі, що поточний обсяг державної підтримки для кримськотатарського телевізійного мовлення, передбачений державним бюджетом на 2020 рік, становить 50 мільйонів гривень.

 

Нагадаємо, після незаконної анексії Криму колабораціоністська влада не дала ліцензію на мовлення каналу ATR, що належить Ленуру Іслямову – організатору антиросійських акцій на межі з окупованим півостровом.


17 червня 2015 року канал, орієнтований на кримських татар, відновив мовлення з Києва.


Згодом ATR заявив про відсутність фінансування з держбюджету України та про намір переїхати у Литву.


У Криму канал заблокували навіть в інтернеті.


У грудні 2016 року президент Петро Порошенко підписав закон, відповідно до якого приватний кримськотатарський телеканал ATR мають фінансувати з держбюджету України. Відтоді ATR отримував фінансову підтримку з державного бюджету за рахунок бюджетної програми розселення та облаштування кримських татар та осіб інших національностей, депортованих із території України.

 

У другій половині 2019 року ATR недоотримав від держави 15 млн грн.


На початку 2020 року канал ATR опинився на межі закриття через призупинення фінансової підтримки з держбюджету.