Дробович сподівається, що за його каденцію з Батьківщини-матері приберуть герб СРСР

11:14, 10.02.2020
Дробович сподівається, що за його каденцію з Батьківщини-матері приберуть герб СРСР

Директор Інституту нацпам’яті Антон Дробович планує, що до кінця його каденції буде демонтовано герб СРСР зі щита монументальної скульптури “Батьківщина-мати” в Києві.

 

Про це він сказав в ефірі ObozTV.

 

“Це цілком можливо (прибрати радянський герб зі скульптури – “Н”), і це повинно бути зроблено за законом про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного тоталітарних режимів. Це цілком можливо і з технічної точки зору також. Це низка процедур, технічних і юридичних, які потрібно виконати”, – сказав Дробович.

 

За його словами, для демонтажу герба СРСР зі щита “Батьківщини-матері” потрібно отримати відповідні дозволи. Однак, запевнив Дробович, демонтувати саму статую ніхто не збирається.

 

“По-перше, це 300 тонн. По-друге, це дуже складна і знакова для України архітектурна скульптура”, – наголосив голова УІНП.

 

Він додав, що дуже хотів би, щоб до закінчення його каденції демонтаж гербу СРСР відбувся.

 

Нагадаємо, після ухвалення закону про декомунізацію інженери вже обговорювали два способи ліквідації герба СРСР на “Батьківщині-матері“.

 

"Тобто обговорюється два питання – можливо, якесь зрізання цього герба, [або] можливо, накладання якихось додаткових конструкцій – зважаючи на те, щоб не нанести шкоди самій цій фігурі, яка має бути збережена",- повідомив  тодішній голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.