Як змінився ринок МФО за 2019 рік?

09:15, 04.02.2020
Як змінився ринок МФО за 2019 рік?

З кожним роком в Україні стрімко зростає попит на послуги мікрокредитування. Люди зрозуміли, що мікрофінансові організації такі ж легальні установи, як і банки. Тому стереотипи про те, що в Мережі працюють лише шахраї, стають неактуальними.

 

За 2019 рік на ринку небанківських послуг сталось багато змін, які викликали неоднозначну реакцію експертів.

Основні тенденції

За даними Нацбанку, у минулому році кількість мікрофінансових компаній зросла до 674. Для порівняння — в 2018 році в Україні працювало 599 МФО. Також значно збільшилось число позик — на 144%.

 

Загалом за 12 місяців ринок мікрокредитування виріс на 35%. Це говорить про те, що споживачі впевнено переходять на оформлення онлайн-кредитів, уникаючи зайвої бюрократії.

 

Такий бум на мікропозики аналітики пояснюють тим, що багато компаній поліпшили умови кредитування. Зокрема, на сервісі miloan.ua під час першого звернення можна взяти в борг до 12 тис. грн під 0,01%, а в разі повторних — до 15 тис. грн під мінімальні відсотки (1,5% на день без урахування знижок та промокодів). Ще півроку тому суми, доступні клієнтам, були удвічі меншими.

 

Знизилась також відсоткова ставка по мікропозикам. Раніше в більшості МФО вона становила 1,9-2%, а сьогодні оформити кредит можна під 1,3-1,6%.

 

Значно спростилися умови видачі коштів. Так, наприклад, отримати швидкі гроші онлайн у Miloan.ua можна без вказання контактних даних родичів, друзів чи колег. Тому тепер у користувачів сервісу не буде приводу хвилюватись, що в разі затримки платежу цим особам будуть дзвонити з нагадуваннями.

Зміни в законодавстві

В жовтні 2019 року Президент України підписав закон про спліт, який має посилити державний контроль у сфері небанківського кредитування.

 

Відтепер діяльність МФО регулюватиметься Нацбанком.

 

Також згідно з прийнятим актом запроваджені такі зміни:

 

  • для кредитів строком до 90 днів ставка не повинна перевищувати 180% від тіла кредиту. Якщо строк договору становить від 90 днів до 1 року, то ставка складе не більше 100%, а від 1 року — максимум 60%;

  • на погашення відводиться не менше 30 календарних днів. Заборгованість за кредити на 180 днів має сплачуватись рівними порціями кожні 15 днів, а при перевищенні цього періоду — кожні 30 днів;

  • для тих, хто не може вчасно виконати свої зобов’язання перед МФО, існує можливість продовження договору на 180 днів і реструктуризації боргу;

  • відсоткова ставка має відповідати обліковій ставці Нацбанку.

 

В Асоціації фінансових компаній України такими змінами незадоволені. Припускається, що вони підштовхнуть ринок мікрокредитування до переходу в нерегульовану сферу.

 

Крім того, ці нововведення ставлять МФО в нерівні умови конкуренції на ринку.

 

Прихильники нового закону вважають, що встановленні правила погодять діяльність мікрофінансових компаній з міжнародними стандартами. Окрім того, завдяки змінам споживачам буде значно легше повертати кошти і таким чином уникнути боргової ями.