Епіфаній у річницю своєї інтронізації згадав про «самоізоляцію» Філарета

18:00, 03.02.2020
Епіфаній у річницю своєї інтронізації згадав про «самоізоляцію» Філарета

Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній закликав главу ліквідованої УПЦ КП, почесного патріарха Філарета до примирення і до подальшої участі у розбудові визнаної УПЦ, водночас вказавши, що Філарет перебуває в "самоізоляції".

 

Про це Епіфаній повідомив під час прес-конференції з журналістами.

 

"Він (Філарет – ред.) відіграв важливу роль у становленні автокефальної УПЦ, але сьогодні мені приємно, що вітальне слово у стінах Софії Київської виголосив митрополит Макарій, який також проявив жертовний подвиг. Він очолював до об’єднання, 15 грудня, УАПЦ, але, не дивлячись ні на що, він став практично моєю опорою протягом минулого року", - розповів Епіфаній.

 

Він зазначив, що подібного очікували і від Філарета з усім його досвідом.

 

"І ми всі очікували, що цей досвід буде використано для майбутнього розвитку вже визнаної УПЦ, бо він протягом 25 років був прапором автокефалії. Але, на жаль, ці погляди, що ним були висловлені після отримання Томосу, пішли всупереч всім архієреям та духовенству, тому зараз почесний патріарх Філарет перебуває в "самоізоляції". Він є ієрархом ПЦУ, ми йому створили всі необхідні умови для його подальшого існування як ієрарха. Він має можливість звершувати богослужіння, приймати людей, він має свою резиденції", - додав Епіфаній, все ж таки закликавши Філарета "до примирення і до подальшої участі у розбудові УПЦ".

 

Як повідомляла УМ, православна церква України 3 лютого відзначає першу річницю інтронізації митрополита Київського і всієї України Епіфанія.