Види і класифікація повітряних компресорів

17:16, 30.01.2020
Види і класифікація повітряних компресорів

Повітряні компресори - обладнання, за допомогою якого можна виконувати найрізноманітніші завдання, починаючи від фарбувальних робіт, і закінчуючи подачею повітря для пневматичного інструменту. Класифікувати його можна за різними ознаками - потужності, конструктивними особливостями і типом приводу. Якщо знати, як правильно вибирати таке обладнання, можна буде підібрати як компресор для гаража, так і високопотужний професійний агрегат/

 

Компресори по класу і потужності


Один з глобальних типів класифікації - по класу обладнання. Від нього залежать технічні характеристики обладнання: споживана потужність, робоче
тиск, максимальний час роботи, обсяг ресивера і продуктивність компресора.

 

Побутові

Це самі малопотужні агрегати, потужність яких становить від 1 до 1,5 кВт. На виході вони видають близько 150-200л / хв .. Найчастіше їх купують для домашнього використання. Основні переваги таких апаратів - невисока вартість, простий пристрій і легкість в обслуговуванні. У поршневих побутових компресорах  користовується тільки один поршень.

Напівпрофесійні


Напівпрофесійні компресори можна використовувати на СТО і невеликих підприємствах. Це універсальні варіанти, які впораються з більшістю задач і можуть витримувати відносно високий тиск. Порівняно з побутовими, у них більший ресурс роботи, проте більше і габарити. такі компресори видають 200-300 літрів за хвилину. Потужність двигуна знаходиться в діапазоні від 1,5 до 2 кВт.

 

Професійні

Це найпотужніші компресори, в яких для одержання стисненого повітря використовуються відразу два поршня. Вони  видають 350 і більше літрів повітря на виході в хвилину, а їх потужність перевищує 2 кВт. професійні компресори часто купують на виробництва.

Компресори по типу конструкції


Повітряні компресори можна розділити за конструктивними особливостями і принципом роботи. Існує дві основні категорії - поршневі і роторні компресори.

 

Поршневі


У поршневих компресорах повітря стискається за допомогою поршнів, що приводяться в рух двигуном. Вони наповнюють ресивер, заганяючи повітря через клапани. хоча поршневе обладнання шумить і вібрує при роботі, воно дуже ефективно. 


Роторні


У роторних компресорах використовуються обертові елементи. виділяють такі різновиди роторних агрегатів:


● Гвинтові компресори. У них використовується два ротори, за рахунок обертання яких порожнину стиснення зменшується в об'ємі. Завдяки симетрії роторів,
працюючих в таких компресорах, вал може обертатися швидше, а конструкція займає менше місця.


● Спіральні компресори. В таких компресорах працюють дві спіралі, які обертаються відносно один одного. Такі пристрої відрізняються невеликою продуктивністю, зате майже не шумлять і не вібрують.


● роторно-пластинчасті компресори. Цей тип компресорів працює з пластинами, які, в міру обертання ротора, заганяють повітря в ємність.

 

Безмасляні


Існує ще один тип компресорів, який відрізняється від інших не типом конструкції, а відсутністю мастила в процесі роботи. Якщо масляні компресори використовують масло в якості змащуючого матеріалу, то безмасляні працюють без нього. Необхідність в безмасляних компресорах виникає в харчовій,
хімічної промисловості, медицині і ще декількох сферах. Через відсутність мастила ресурс і максимальна потужність таких моделей значно знижуються.
Компресори за типом приводу Ще одна ознака, за яким можна розділити компресорне обладнання - тип приводу.


З ремінним приводом


Наявність пасової передачі дозволяє використовувати агрегат на більш низьких оборотах - це подовжує термін його експлуатації. Компресори з таким типом
приводу мають продуктивність від 0,13 до 43 кубометрів на хвилину. їх робочий тиск може досягати 14 бар (майже 14 атмосфер).

 

З прямим


Прямий привід - досить проста конструкція, яка передбачає безпосереднє приєднання двигуна до поршня. При такому ж тиску, як і у компресорів сушіння, вони мають меншу продуктивністю - від 0,2 до 8,3 кубометрів на хвилину.


 

Як підібрати потрібний тип компресора


Ви повинні добре орієнтуватися у всіх вищенаведених підкатегоріях компресорного устаткування, щоб вибрати для себе відповідний агрегат. Побутовий
компресор підійде для особистого використання, а професійна модель стане відмінним придбанням для виробництва. Тип конструкції і приводу впливають на
компресора, тому на них теж варто звернути увагу. Головне - точно визначити функції, які він повинен буде виконувати, і відразу вибрати відповідні характеристики.