Помпео: «Думаєте, американцям не байдужа Україна?»

11:56, 25.01.2020
Помпео: «Думаєте, американцям не байдужа Україна?»

Перед запланованим на 30 січня офіційним візитом до Києва держсекретар США Майк Помпео нецензурно вилаявся на журналістку американського видання NPR Мері Келлі через запитання про звільнення екс-посла США в Україні Марі Йованович та висловив припущення, що Україна американцям "байдужа".

 

Про це повідомляє NRP.

 

В ході інтерв'ю у п'ятницю Помпео заявив, що політика Держдепу США щодо України за весь час його перебування на посаді  "була дуже прозорою" і відмовився коментувати закиди щодо нездатності департаменту "рішучіше захищати Йованович від політичних атак".

 

Також Помпео заявив, що повівся "правильно" у ситуації з Йованович і захищав усіх співробітників Держдепу та відкинув припущення про те, що існує тіньова зовнішня політика щодо України.

 

 

Після запитань про Україну інтерв'ю завершилося, після чого Мері Келлі мала приватну розмову з Помпео "офф зе рекордз"  в окремій кімнаті. За словами журналістки, при цьому Помпео висловлював своє невдоволення тим, що його запитують про Україну, використовував лайку та запитав: "Як ви думаєте, чи американцям не байдужа Україна?". 

 

"Він кричав на мене приблизно стільки ж, скільки тривало саме інтерв'ю. Йому не сподобалось, що його питали про Україну. Він запитав: "Ви думаєте американцям не байдужа Україна?". Він використав слово, що починається з літери F**, у цьому реченні та багатьох інших. Він запитав, чи можу я знайти Україну на мапі. Я відповіла, що так, і він сказав помічникам, щоб принесли мапу світу без написів. Я показала на мапі Україну. Він прибрав мапу. Він заявив "люди про це почують", - заявила журналістка NPR. 

 

Слова відомої журналістки щодо її спілкування з Помпео зараз активно обговорюють експерти та політики США у соціальних мережах.

 

Раніше у Держдепартаменту заявляли, що вони розслідують можливу загрозу безпеці Йованович в Україні. 

 

 

Як відомо, держсекретар США Майк Помпео планує прибути до Києва 30 січня, заявила речниця Держдепу Морган Ортагюс. Головний дипломат США відвідає Україну в рамках своєї подорожі до Великої Британії, України, Білорусі, Казахстану та Узбекистану, що триватиме з 29 січня по 4 лютого.

 

Під час візиту до Києва, Помпео планує зустрітись з президентом України Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Пристайком та міністром оборони України Загороднюком. Він також планує взяти участь у покладанні квітів біля Михайлівського собору на вшанування загиблих на Донбасі, провести зустрічі з релігійними лідерами, громадянським суспільством та діловими колами.