Ексмер Слов’янська Неля Штепа заявила, що знову балотуватиметься у мери Слов'янська

09:58, 24.01.2020
Ексмер Слов’янська Неля Штепа заявила, що знову балотуватиметься у мери Слов'янська

Екс-мер Слов’янська Неля Штепа, яка звинувачується у сепаратизмі, заявила про свою участь у місцевих виборах.

 

Про це Штепа заявила в ефірі місцевого телеканалу “S-plus”.

 

Вона сказала, що планує знову балотуватися на цю посаду восени 2020 року.

 

“Ті, хто сподівається, що мене закриють і я не зможу подати свою кандидатуру на вибори міського голови, розслабтеся. Я подам, я встигну, ніхто мене не закриє, бо ця стаття неконституційна”, – сказала Штепа.

 

 

Зазначимо, що Штепа очолювала Слов’янськ протягом 2010-2014 років.

 

Як повідомляла УМ, Неля Штепа була заарештована 13 липня 2014 року. Їй інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинили загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за цими статтями — довічне ув’язнення.

 

Міська голова Слов’янська (2010-2014) організовувала сепаратистський референдум на Донеччині. Вона не вжила адекватних дій щодо звільнення захопленої будівлі міськвідділу міліції, де зберігалося 479 одиниць табельної зброї, і в інтерв’ю ЗМІ закликала не звільняти його.

 

Крім того, за словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів. Окремо зазначається, що за час окупації і бойових дій у Слов’янську загинуло 117 осіб, 198 отримали тілесні ушкодження. Пошкоджені 1574 будинки, а також об’єкти житлово-комунальної інфраструктури міста.

 

На суді Штепа пояснювала, що закликала Росію увійти у Слов’янськ під загрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв’ю для російських видань зроблені “під дулом автомата”.

 

Арешт Штепи тривалий час постійно продовжували на два місяці.

 

У серпні Штепу перевели в штрафний ізолятор СІЗО, а 20 вересня 2017 року Ленінський райсуд Харкова змінив міру запобіжного заходу для Штепи – з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт з носінням електронного засобу контролю.

 

Також відомо, що Неля Штепа відмовилася від обміну її в ОРДЛО.

 

Раніше колегія Комінтернівського райсуду Харкова, що слухала справу Нелі Штепи, прийняла рішення про свій відвід. Її справу відтак слухали спочатку вчетверте.

 

Ексмер Слов'янська Неля Штепа, обвинувачена в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та створення терористичної групи, за рішенням ЄСПЛ отримала 3600 євро компенсації за порушення права на свободу.