ОБСЄ занепокоєна законопроєктом Мінкульта про дезінформацію

09:33, 24.01.2020
ОБСЄ занепокоєна законопроєктом Мінкульта про дезінформацію

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Гарлем Дезір висловив занепокоєність через запропонований Мінкультом законопроєкт щодо врегулювання діяльності медіа в Україні.

 

Про це повідомляє ОБСЄ.

 

“Я розумію необхідність боротьби з дезінформацією, особливо в контексті нинішнього конфлікту в Україні та навколо неї. Але це не повинно здійснюватися за рахунок свободи ЗМІ, а також шляхом втручання держави в зміст ЗМІ і організацію журналістської діяльності в країні”, — сказав Дезір. — “Більш того, чинне українське законодавство вже передбачає механізми протидії суспільно небезпечної інформації”,- зазначив Дезір.

 

“Боротьба з дезінформацією — законна мета”, — говорить Дезір. — “Але право кожного на свободу слова, яке закріплене в Конституції України, а також в її ОБСЄ і міжнародних зобов’язаннях, має повністю дотримуватися”.

 

“Саморегулювання, підтримка професійних стандартів журналістики та ініціатив з перевірки фактів, незалежність ЗМІ, різноманітність джерел для розвінчання неправдивої інформації та розвиток медіа-грамотності є ключовими компонентами в боротьбі з маніпулюванням інформацією та мають першорядне значення для забезпечення доступу до достовірної інформації”, підсумував він.

 

Як повідомляла УМ, Міністерство культури, молоді та спорту оприлюднило порівняльну таблицю до так званого законопроєкту "про дезінформацію" та запропонувало його обговорити. У проєкті, зокрема, пропонують визначення "дезінформації", "національного інформаційного простору", розмежовують поняття "журналіст" та "професійний журналіст".

 

Поява законопроєкту викликала шквал критики й обурення серед журналістів та експертів як українського медіаринку, так і поміж європейських колег.

 

27 грудня народні депутати від "Слуги народу" подали у Верховну Раду законопроєкт 2693 про діяльність медіа. Ініціатором законопроєкту є, зокрема, колишній гендиректор "1+1 Media" Олександр Ткаченко. Пізніше було опублікувано текст проєкту Закону "Про медіа", поданого нардепами від "Слуги народу".

 

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Початок диктатури»: Зеленський доручив уряду визначити стандарти новин

 

У кінці листопада Ткаченко презентував разом з Міністерством культури чернетку закону про медіа, в ній піднімалися питання реєстрації та оподаткування ЗМІ, питання незалежності редакції від власника ресурсу і врегулювання блогерів.