Учасників акції пам'яті у центрі Києва закидали петардами

17:34, 19.01.2020
Учасників акції пам'яті у центрі Києва закидали петардами

Після акції пам’яті адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової, яка відбулася  на Михайлівській площі у Києві, до управління поліції за протиправні дії доправлено одинадцять осіб.

 

Про це повідомляє  Hromadske.

 

Маркелова та Бабурову було вбито у Москві у 2009 році. Щороку акцію організовують у Києві та Москві. Також захід проводять проти ультраправого насильства в Україні та світі. 

 

У неділю учасники заходу вийшли на Михайлівську площу з плакатами "Пам‘ятати — значить боротися", "Прощавай, терор" та "Я проти ненависті".

 

На місці події правоохоронці забезпечували порядок. Навпроти учасників акції зібралися десятки людей, серед яких були хлопці у балаклавах, які намагалися закидати учасників яйцями, проте правоохоронці завадили. Наприкінці заходу у натовп учасників також кинули кілька петард. 

 
 
 
 
 

Як заявили  у відділі комунікації поліції Києва, акція на Михайлівській площі відбулася відповідно до раніше поданої заявки. 

 

"Після закінчення акції учасники йшли до фунікулеру, у цей час група невідомих кинули в них декілька петард. У результаті правоохоронці доставили до Шевченківського управління поліції 11 громадян. Після з’ясування усіх обставин їхнім діям буде надана правова оцінка",- зазначили в поліції.

 

Навпроти учасників акції зібралися десятки людей, серед яких хлопці в балаклавах. Вони намагалися закидати учасників яйцями, проте правоохоронці завадили. Наприкінці заходу у натовп учасників також кинули кілька петард.

Нагадаємо, у січні 2018 року противники заходу намагалися зірвати акцію пам'яті Маркелова та Бабурової.

 

Станіслав Маркелов займався справами, пов'язаними з військовими злочинами в Чечні і правозахистом. Зокрема представляв інтереси потерпілих від терористичного акту на Дубровці.

 

Анастасія Бабурова була позаштатною співробітницею «Новой газеты» та активним учасником антифашистського руху. Пострілом в голову обидва були вбиті в Москві в січні 2009 року.

 

Пізніше за підозрою в убивстві заарештували учасники правої організації «Російська національна єдність» (РНЕ). Вважається, що причиною вбивства стала одна зі справ, яку вів Маркелов, де фігурували члени РНЕ. За іншою версією — йдеться про чеченський слід.

 

Вбивцею правозахисника Маркелова та журналістки Бабурової назвали Микиту Тихонова. Він був лідером однієї з організацій російських націоналістів. У 2011 році його засудили до довічного ув’язнення. Його дружина отримала 18 років колонії за співучасть у злочині