МЗС хоче документально зафіксувати визнання Іраном провини за збитий літак МАУ

13:01, 17.01.2020
МЗС хоче документально зафіксувати визнання Іраном провини за збитий літак МАУ

Україна буде вимагати від Іранської сторони документного визнання провини за збитий Boeing на міжнародному рівні.

 

Про це сказав міністр закордонних справ України Вадим Пристайко під час години запитань до уряду у ВР у п'ятницю, 17 січня, передає кореспондент УНН.

 

"Не один раз були випадки, коли заява, яка була зроблена публічно – потім не була підтримана. Ми хочемо зафіксувати визнання іранською стороною своєї провини, визнання на міжнародному рівні, документом", - сказав Вадим Пристайко.

 

Він зазначив, що саме для цього був здійснений телефонний дзвінок між Президентом України Володимиром Зеленським та президентом Ірану Хассаном Рухані.

 

"Ми будемо все рівно порушувати це (питання, - ред.) в Раді безпеки ООН і фіксувати зобов’язання, включаючи визнання провини, компенсації людям і так далі. Без фіксації цього моменту ми хочемо бути обережними, щоб не зірвати взаємодію з іранської сторони, яка зараз тримається, фактично, на слові, на політичній заяві лідера Ірану", - додав Вадим Пристайко.

 

Він також публічно вибачився за дії посольства України в Ірані, яке в день катастрофи літака МАУ опублікувало на власному сайті некоректну інформацію щодо трагедії.

 

"Я, як міністр закордонних справ, приношу вибачення за дії посольства. Дійсно, це була перша реакція - в стані шоку, яку пережило наше посольство: прибувши на місце, де загинули люди, де залишаються залишки літака, тіл і всього іншого", - сказав міністр.

 

З його слів, посольство "зробило невелику помилку в тому, що воно подало інформацію, отриману від іранської офіційної сторони", не вказавши цього факту.

 

"І взагалі, я з вами згодний – в цей момент настільки відповідальну заяву… треба було б утриматись. Єдине, що виправдовує посольство – те, що воно намагалось якомога швидше повідомити про громадян, в першу чергу наших 11 громадян, які загинули, а також іноземних пасажирів, про те, що ця трагедія відбулась. Ми спробували максимально швидко усунути цю проблему, зняли заяву з сайту посольства, і далі булИ набагато більш обережні наші висловлювання. Зараз я приношу вибачення в першу чергу сім’ям жертв", - додав Пристайко.

 

Як повідомляла УМ,  СБУ розслідує катастрофу літака МАУ в Ірані за трьома статтями 

 

Влада Ірану визнала, що український літак був збитий ракетою. Відповідальність за збитий літак МАУ взяв «Корпус вартових ісламської революції» Протести поширилися по всьому Ірану, включаючи такі великі міста, як Шираз, Ісфахан, Хамедан і Орумія.

 

Протягом декількох днів іранські офіційні особи рішуче заперечували свою провину.

 

Потім в Ірані заявили про арешт деяких осіб через збиття українського літака над Тегераном.

 
Раніше повідомлялося, що Україна отримала доступ до чорних скриньок літака МАУ, який розбився під Тегераном, та записів диспетчерів з центру управління польотами аеропорту іранської столиці.
 

Нагадаємо, раніше представник влади Ірану заявив, що розслідування авіакатастрофи літака МАУ може зайняти від одного до двох років. Також повідомлялося, що Тегеран має намір самостійно отримати дані самописців, що може зайняти до двох місяців.

 

Україна просить Іран передати їй «чорні скриньки» літака МАУ.