Опубліковано відео ймовірного пуску ракети, що влучила в літак

14:21, 11.01.2020
Опубліковано відео ймовірного пуску ракети, що влучила в літак

Журналіст-розслідувач The New York Times Крістіан Тріберт опублікував відео, на якому, ймовірно, показаний запуск іранської ракети, що влучила в український літак 8 січня.

 

Відео прокоментував Крістіан Тріберт у Twitter, засновник Bellingcat Еліот Гіґґінс у коментарі Укрінформу

NEW: This CCTV footage appears to show an Iranian air defense system, northeast of Parand, firing a missile. I've geolocated it right under the approx. location where we think the missile hit the jet. Date is correct (18 Dey 1398) but time is off (7:48), maybe due to settings.

Вбудоване відео
 

Here's a quick visual explanation of the geolocation (https://google.com/maps/place/35%C2%B030'36.3%22N+50%C2%B055'37.8%22E/@35.5100935,50.92625,205m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d35.510087!4d50.9271617 ). The perspective of the camera is highlighted, and the line in the middle indicates the approximate direction to the launch site — it passes through a known military site around 5.7 kilometers away.

Переглянути зображення у Твіттері

 

 "На цьому відеозаписі видно, що іранська система протиповітряної оборони до північного сходу від Паранда запускає ракету", - сказав він.
 

Він зазначив, що геолокація співпадає з місцем імовірного попадання ракети в літак.

 

Разом з тим, засновник міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс у коментарі Укрінформу зазначив, що група вивчає нове відео Тріберта.

 

"Є нове відео, на якому, ймовірно, видно запуск ракети, і місце зйомки якого, як показав аналіз, знаходиться неподалік від місця, де було збито літак", - зазначив Тріберт.

 

За його словами, причиною трагедії могла бути ракетна система "земля-повітря" "Тор".

 

"Здається все більш імовірним, що це була ракета земля-повітря "Тор", але відкидати інші варіанти ще зарано, бо ще немає 100% доказів", - зазначив Гіґґінс.

 

Він висловив задоволення тим, що Іран офіційно визнав збиття українського пасажирського літака авіакомпанії МАУ.

 

Як повідомляла УМ, Іран визнав, що український літак був збитий ракетою. Відповідальність за збитий літак МАУ взяв «Корпус вартових ісламської революції»

 

У цьому зв'язку міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріфі написав, що до авіакатастрофи призвела "людська помилка".

 

Президент Ірану Хассан Рухані вибачився за збиття іранськими військовими українського пасажирського літака, назвавши це катастрофічною помилкою.

 

Україна очікує об’єктивного розслідування від Ірану

 

Раніше повідомлялося, що Україна отримала доступ до чорних скриньок літака МАУ, який розбився під Тегераном, та записів диспетчерів з центру управління польотами аеропорту іранської столиці.
 

Нагадаємо, раніше представник влади Ірану заявив, що розслідування авіакатастрофи літака МАУ може зайняти від одного до двох років. Також повідомлялося, що Тегеран має намір самостійно отримати дані самописців, що може зайняти до двох місяців.

 

У четвер кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.

 

При цьому президент США Дональд Трамп сказав, що не вірить у версію технічної несправності літака МАУ. Офіційний представник уряду Ірану назвав брехливими  такі звинувачення.

 
Згодом прем’єр Канади Джастін Трюдо офіційно оголосив: літак МАУ збила іранська ракета російського походження. 
 
 

Літак МАУ розбився 8 січня. Він прямував з Тегерана до Києва. Попередньо причиною катастрофи називають технічні неполадки. Версія з терактом виключаєлася. На борту було 168 пасажирів і 9 членів екіпажу. З них - 11 українців.