Джерела у західних спецслужбах заперечили версію збиття літака МАУ

16:12, 09.01.2020
Джерела у західних спецслужбах заперечили версію збиття літака МАУ

П’ять джерел у західних спецслужбах заперечили версію збиття ракетою українського літака "Міжнародних авіаліній України" в Ірані, а в Радбезі України розглядають 7 версій катастрофи.

 

Про це пише "Reuters".

 

"Ройтерз" повідомив, що три американські, одне європейське і одне канадське джерело, які просили їх не називати, поінформували про перші оцінки західних розвідок: причиною катастрофи в Тегерані була технічна несправність, а не збиття зенітною ракетою.

 

Канадське джерело додало, що є свідчення того, що один із двигунів літака МАУ перегрівся.

 

Ці коментарі пролунали до того, як секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов озвучив 4 версії трагедії – включно з тією, що український літак могли збити ракетою з зенітно-ракетного комплексу "Тор" російського виробництва.

 

В коментарі "Радіо Свобода він сказав ": "Це одна із версій, які ми розглядаємо. Версій ми маємо сім – чотири у відкритому доступі, три версії є поки що закритими".

 

В інтернеті поширилася інформація про нібито виявлення уламків російської ракети поблизу місця катастрофи, у соцмережах поширювали фотографії предмета, схожого на головну частину ракети зенітно-ракетного комплексу "Тор", у якій розміщується пристрій наведення.

 

Перевірити, де і коли були зроблені фотографії, не вдалося.

 

ЗРК "Тор" виробляли в СРСР, а нині виробляють у Росії. Російська преса пише, що майже три десятки таких комплексів Росія продала Ірану у 2000-х роках.

 

Як повідомляла УМ,  літак з українськими експертами прибув до Тегерана 9 січня о 3:30 ночі, експертна група терміново приступила до вивчення обставин авіакатастрофи Boeing 737 рейсу PS 752, повідомили в РНБОУ.

 

Президент Володимир Зеленський у ніч на 9 січня заслухав звіт оперативного штабу з питань авіакатастрофи літака Боїнг-737 в Ірані.

 

Як повідомляла УМ, 8 січня розбився літак МАУ зі 180 пасажирами на борту.

 

Літак прямував з Тегерана до Києва. Попередньо причиною катастрофи називають технічні неполадки. Версія з терактом виключається.

 

На борту пасажирського літака авіакомпанії "МАУ", який зазнав аварії в Ірані, було 168 пасажирів і 9 членів екіпажу. З них - 11 українців.

 

Володимир Зеленський після катастрофи в Ірані літака МАУ, на борту якого було попередньо 11 українців, анонсував перевірку льотної придатності всього цивільного флоту.

 

Останнє планове технічне обслуговування літак пройшов 06 січня 2020 року..