Аграрний комітет проголосував рекомендувати ухвалення закону про ринок землі

11:00, 28.12.2019
Аграрний комітет проголосував рекомендувати ухвалення закону про ринок землі

Комітет з питань аграрної та земельної політики проголосував рекомендувати Верховній Раді України ухвалити в цілому законопроект №2178-10 щодо відкриття ринку сільськогосподарських земель в Україні.

 

Про це під час засідання комітету з питань аграрної та земельної політики повідомив голова комітету Микола Сольський.

 

“Рекомендувати ВРУ прийняти законопроект щодо деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення 2178-10 у другому читанні та в цілому, як закон України, в редакції відповідно до поправок і пропозицій, зазначених головою підкомітету”, - сказав Сольський.

 

Так, відповідне рішення підтримали 19 членів комітету, 1 проголосував проти, а 3 – утримались.

 

Додамо, що була створена нова таблиця, яка вміщує всі подані народними депутатами України правки – 4 018. Підкомітет рекомендував ухвалити поправки, внесені комітетом на засіданні 18 грудня, а інші – відхилити.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді через українську землю побилися депутати

 

Додамо, що на минулих засіданнях комітету вже було розглянуто близько 300 поправок до законопроекту.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський запропонував продавати в одні руки до 10 гектарів землі

 

Раніше народні депутати України, при заблокованій трибуні й крики “Ганьба!”, ухвалили в першому читанні законопроект 2178-10 щодо запровадження ринку землі.

 

Як повідомляла УМ, відповідно до останніх соціологічних опитувань групи «Рейтинг», 73% українців не підтримують запровадження ринку землі.  У вересні опитування про ставлення до ринку землі проводив фонд «Демократичні ініціативи». Відповідно до результатів цього опитування, 56% громадян підтримували право українців на продаж землі, а 28% були проти цього.

 

Зеленський запевнив аграріїв, що після земельної реформи купувати й продавати землі сільськогосподарського призначення зможуть тільки українські громадяни та вітчизняні компанії.

 

20 грудня 2018 року Верховна рада схвалила продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Законопроект №9355-5 підтримав 231 народний депутат.

 

Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.

 

Раніше Зеленський обіцяв, що в поточному році в країні буде проведено земельну реформу, а в 2020 - запрацює ринок землі. Водночас повідомлялося, що у Зеленського планують продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі до липня-2020.