Нацбанк почав примусове стягнення 1,5 млрд грн з Жеваго

13:00, 26.12.2019
Нацбанк почав примусове стягнення 1,5 млрд грн з Жеваго

Національний банк почав примусове стягнення 1,5 млрд грн з екс-власника банку Фінанси і кредит Костянтина Жеваго.

 

Про це повідомила пресслужба Нацбанку у Фейсбук.

 

«1 жовтня Шевченківський районний суд м. Києва задовольнив позов НБУ до ексвласника банку Фінанси та Кредит. Оскільки Костянтин Жеваго не сплатив у визначений строк судовий збір, апеляційний суд повернув йому апеляційну скаргу. Отже рішення суду першої інстанції набрало законної сили, що дало змогу Національному банку 26 грудня розпочати примусове стягнення коштів», — йдеться в повідомленні.

 

 

 

«Ми вживатимемо всіх можливих правових заходів для стягнення коштів на виконання рішення в рахунок погашення заборгованості банку. На сьогодні загальний обсяг заборгованості банку "Фінанси та Кредит" перед Національним банком за усіма кредитами рефінансування складає 6,6 млрд грн. Очікуємо, що частково ця заборгованість буде погашена за рахунок стягнення коштів безпосередньо з Костянтина Жеваго як з фінансового поручителя за кредитами рефінансування, а також за рахунок звернення стягнення на майно підконтрольних йому компаній – майнових поручителів, до яких ми також подали близько 30 позовів у суди», – зазначив начальник відділу правового забезпечення та судового захисту Управління роботи з проблемними активами Національного банку Сергій Бойко.

 

У 2015 році Костянтин Жеваго, який на той момент був власником банку "Фінанси та Кредит", уклав з Національним банком договір поруки про погашення кредитів рефінансування за рядом кредитних договорів, взявши на себе особисті зобов’язання за погашення заборгованості фінансової установи перед Національним банком.

 

Оскільки,як заявили в НБУ, Костянтин Жеваго продемонстрував небажання добросовісно виконувати взяті на себе зобов’язання за договором поруки, у грудні 2015 року Національний банк звернувся до суду з метою стягнення заборгованості в судовому порядку.

 

1 жовтня Шевченківський районний суд м. Києва ухвалив рішення щодо стягнення з колишнього власника банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго 1,539 млрд грн на користь Національного банку в рахунок погашення заборгованості банку за наданими раніше кредитами рефінансування, а у зустрічному позові Костянтина Жеваго про визнання недійсним договору поруки – відмовив.