Біля Лебединського і Старогнатівки окупанти вели обстріли із гранатометів та кулеметів

20:33, 24.12.2019

За минулу добу зафіксовано 7 випадків порушення режиму припинення вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками. Противник обстріляв позиції наших підрозділів із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. Зафіксована активність снайперів.

 

На донецькому напрямку районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "СХІД" противник обстріляв позицій наших захисників поруч з Лебединським – з гранатометів різних систем; неподалік населеного пункту Старогнатівка – зі станкового протитанкового гранатомету; біля Василівки – зі стрілецької зброї; двічі в районі населеного пункту Широкине – з автоматичних гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї; поруч з Новотроїцьким – з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї; по захисникам села Березове російські окупаційні війська вели вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

 

На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Північ" обстріли позицій українських захисників зафіксовано неподалік Південного - з великокаліберних кулеметів.

 

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомила, що 22 грудня, з 23.40 до 23.55 ворог обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил поблизу населеного пункту Новгородське мінометами калібру 82 мм (3 міни), які відповідно до Мінських домовленостей мають бути відведені на відстань понад 15 км від лінії розмежування.
Українська сторона СЦКК вчергове закликає збройні формування Російської Федерації та їх найманців припинити свої провокації та дотримуватися існуючих домовленостей.

 

Причому, провокації противник організовує навіть на контрольно-пропускних пунктах. Зокрема, представники російської окупаційної адміністрації направляють громадян на контрольовану територію після закінчення часу роботи КПВВ, розуміючи, що це ставить під загрозу безпеку людей. Проросійські найманці, цілеспрямовано уповільнюють пропуск і після закінчення визначеного графіком часу роботи контрольних пунктів пропускають одразу велику кількість цивільних громадян. Такі дії несуть загрозу для життя та здоров’я громадян, оскільки люди перетинають лінію розмежування в темний час доби. А залишення на ночівлю великої групи людей в так званій «сірій зоні» значно загострює безпекову ситуацію. Протягом грудня подібні провокації бойовиків мали місце в КПВВ «Гнутове», «Новотроїцьке» та «Майорське». Там зафіксовано 5 випадків, коли після 17.00 з тимчасово окупованої території України прибувала велика кількість громадян та автомобілів. В тих випадках роботу зазначених КПВВ було продовжено. Але командування Об’єднаних сил вчергове звертається до громадян з проханням при планування своїх поїздок враховувати пору року та час доби, для безпечного перетину лінії розмежування згідно зимового графіку роботи КПВВ з 08.00 до 17.00.