Росія і Україна досягли принципової угоди щодо транзиту газу

09:14, 20.12.2019
Росія і Україна досягли принципової угоди щодо транзиту газу

Росія і Україна досягли принципової угоди щодо транзиту газу, заявив заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович.

"Ми досягли угоди в принципі", - сказав він журналістам в Берліні за підсумками багатогодинних переговорів, передає  Інтерфакс-Україна.

 

"Досягнуті нами принципові домовленості завтра обговорять у столицях", - уточнив представник Єврокомісії.

 

За його словами, це "позитивні новини для Європи, Росії та України".

 

"Ми сьогодні дійсно дуже добре попрацювали, підготували проект протоколу, детальний протокол, який у високому ступені готовності, який нині вимагає узгодження і сподіваюся, що найближчим часом ми вийдемо на остаточні домовленості", - сказав міністр енергетики РФ Олександр Новак за підсумками переговорів щодо транзиту газу.

 

Як повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель. "Ми добре попрацювали, добре відпрацювали протокол, який наближає нас до вирішення".

 

За його словами, напрацювання повинні бути узгоджені політичним керівництвом в Києві і Москві.

 

20 грудня 2019 року відбудеться продовження тристоронніх переговорів про транзит російського газу через газотранспортну систему України за участю представників Росії та України. Єврокомісія на переговорах братиме участь онлайн.

 

"Ми продовжимо переговори у Мінську в тристоронньому форматі та надіємося вийти на фінальне рішення. Єврокомісія буде приймати участь в онлайн форматі", — повідомив Оржель.

 

Про участь у мінських газових переговорах повідомили і у Газпромі.

 

"Переговори не технічні. Рівень високий. Від Газпрому — голова компанії Олексій Міллер", — повідомили у Газпромі журналістам.