Росія хоче зберегти транзит через Україну, хоч він і дорожчий - Путін

14:07, 19.12.2019
Росія хоче зберегти транзит через Україну, хоч він і дорожчий - Путін

Росія хоче зберегти транзит газу в Європу через Україну, питання лиш в обсягах поставок і тривалості контракту.

 

Про це на великій пресконференції в четвер заявив президент Росії Володимир Путін.

 

"Ми будемо шукати прийнятне для всіх рішення, в тому числі і для України, зберігаючи, не дивлячись на будівництво нових структурних об'єктів, таких як "Північний потік-1", "Північний потік-2", "Турецький потік", транзит через Україну. Питання в обсягах цього транзиту і в термінах контракту. При цьому, ми не збираємося укладати на якийсь термін контракт з тим, щоб потім припинити транзит. Ми в цьому самі зацікавлені, ми цього хочемо, це зручний маршрут", - заявив він.

 

У той же час Путін заявив, що український маршрут "довший ніж маршрут через Балтійське море і дорожчий для нас".

 

"Ми готові були б і поставляти в Україну газ зі знижкою 25%... я думаю, що ми домовимося. До речі кажучи, ми на шляху до цих домовленостей, і будемо прагнути до того, щоб українська сторона була задоволена цими домовленостями", - сказав президент Росії.

 

Нагадаємо, сьогодні в Берліні пройде черговий раунд тристоронніх переговорів між Україною, РФ і ЄС про умови транзиту російського газу в Європу через територію України з початку 2020 року. 

 

Напередодні глава НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв заявив, що шанси продовжити контракт з російською компанією "Газпром" щодо транзиту газу по території України до 1 січня "безперервно наближаються до нуля".

 

Як писала УМ, Україна та Росія не досягли домовленості про новий контракт на транзит та постачання газу за підсумками переговорів президентів. 

 

Читайте також: Мільярди у трубу: чи може стати катастрофою розрив контракту з РФ на транзит газу