«Океан Ельзи» і «Воплі Відоплясова» свого часу навернули на шлях українства чимало людей - Монахова

10:33, 16.12.2019
«Океан Ельзи» і «Воплі Відоплясова» свого часу навернули на шлях українства чимало людей - Монахова

Мовний омбудсмен Тетяна Монахова вважає, що слід змінювати ставлення до державної мови, долаючи негативні стереотипи.

 

Про це вона повідомила Укрінформу.

 

"Мені хочеться насамперед бути адвокатом закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» і роз’яснити, про що в ньому йдеться. Людей залякали, що він страшний, але почитайте закон – там немає нічого страшного",- скзла вона.

 

За її словами, система адміністративної відповідальності за порушення закону відтермінована (стаття 57 Закону, набирає чинності через шість місяців з дня призначення Уповноваженого із захисту державної мови – ред.).

 

"Штрафи почнуть діяти не завтра, а це означає, що поки що вони не діють, ми повинні створити умови для того, щоб люди захотіли вивчити українську мову і знайшли, де її можна вивчити. Треба створити всі передумови для вивчення державної мови, щоб до штрафів справа не дійшла. Слід змінювати ставлення до державної мови. На жаль, досі є безліч упереджень, негативних стереотипів",- переконана Монахова.

 

На її думку, необхідно організувти безкоштовні курси з вивчення державної мови у тих містах України, де їх іще немає, і "людина, яка поставила собі завдання вивчити мову, повинна отримати від держави допомогу".

 

"По-друге, якщо продовжити тему покарань, то, як на мене, краще створити всі необхідні передумови, щоб штрафувати нікого не довелося. Утім, якщо скарга надійшла, ми спершу пояснюємо закон тим, хто його порушив, а вже коли поскаржаться вдруге за рік, доведеться діяти відповідно до закону. А можливо, ви до того часу почнете вітатися з клієнтами українською? І якщо клієнт говорить до вас російською, то й ви можете відповідати йому", - зазначила чиновниця.

 

Вона висловил переконання також про необхідність в якісному українському кінематографі.

 

"Я, наприклад, вважаю, що гурти «Океан Ельзи» і «Воплі Відоплясова» свого часу навернули на шлях українства чимало людей. У мене є російськомовні друзі, які їх слухали, співали їхні пісні, а згодом починали застосовувати українську мову",- сказала Монахова.

 

Як повідомляла УМ, згідно з мовним законом, система штрафів передбачена за виступ депутатів та високопосадовців не державною мовою