Вселенський патріарх Варфоломій найближчим часом приїде в Україну

15:35, 15.12.2019
Вселенський патріарх Варфоломій найближчим часом приїде в Україну

Вселенський патріарх Варфоломій найближчим часом відвідає Україну.
 

Про це сказав митрополит Київський і всієї України Епіфаній під час літургії з нагоди річниці створення помісної церкви, повідомляє "5 канал".

 

"Під час служби митрополит Епіфаній повідомив, що найближчим часом Україну відвідає Вселенський патріарх Варфоломій", - зазначається у повідомленні.

 

Також митрополит Епіфаній додав, що ще кілька церков приєднаються до української помісної церкви у 2020 році.

 

Він висловив велику подяку його всесвятості Патріарху Варфоломію та розповів, що на святковому богослужінні присутні особи, завдяки яким також Собор відбувся.

 

“Сьогодні серед нас тут присутні особи, завдяки яким Собор відбувся. Це його Високопреосвященство Емануїл, який головував на Об’єднавчому Соборі, також екзархи, які тривалий час протягом року до об’єднавчого Собору зробили дуже багато. Владика Анфілотій, який також брав участь в об’єднавчому Соборі, від імені повноти Православної церкви України, висловлюємо вам свою щиру подяку”, - наголосив Митрополит.

 

Також він подякував п’ятому Президенту України Петру Порошенку за його роботу задля отримання Томосу українською церквою. Та висловив подяку архієреям, духовенству вірним української православної церкви, а також воїнам, які захищають Незалежність України.

“Сьогодні, святкуючи цей перший ювілей, першу річницю ми не повинні забувати про ті жертви, які покладені протягом століть, а також в часи вже нашої новітньої історії. Ми не маємо права їх забути, для нас вони є справжніми новітніми героями. Наша Церква молиться за наших українських воїнів, які зараз захищають нашу територіальну цілісність і молиться за тих, які, на жаль, уже відішли у вічність. І Михайлівський Золотоверхий монастир, який у часи революції гідності став візитною карткою боротьби за цю гідність і зараз тут на стінах монастирських ми задуємо тих багатьох, ті тисячі, які віддали життя за те, щоб ми могли вільно збиратися і дякувати Богові. І сьогодні ми також по особливому молимось, щоб Господь сподобив нас, щоб в нашій країні запанував справедливий мир”, - заявив Епіфаній.

 

Як повідомляла УМ, рік тому,15 грудня 2018 року, справдилися мрії багатьох поколінь українців й за підсумками Об’єднавчого собору було створено помісну церкву

 

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року відбувся об’єднавчий собор українських православних церков. Було прийнято статут єдиної помісної церкви та обрано її предстоятеля – блаженнійшого митрополита київського і всієї України Епіфанія.

 

У жовтні 2018 року синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Україні.

 

6 січня 2019 року у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій урочисто вручив Епіфанію Томос про визнання канонічною автокефалії ПЦУ.