Суд Гааги опублікував звіт щодо позову України проти Росії

16:47, 08.12.2019
Суд Гааги опублікував звіт щодо позову України проти Росії

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі опублікував щорічний звіт щодо результатів попередніх розслідувань, зокрема ситуації в Україні щодо правопорушень в анексованому Криму та на Донбасі.

 

Про це йдеться у звіті суду.

 

Так, протягом 2020 року суд збиратиме додаткову інформацію щодо відповідного позову, взаємодіятиме з українськими органами влади, представниками громадянського суспільства та іншими зацікавленими особами. Також суд продовжить розглядати звинувачення у нових злочинах, вчинених в Україні.

 

Перед презентацією звіту відбулася зустріч прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Фату Бенсуди із заступником генерального прокурора України Гюндузом Мамедовим та послом України в Нідерландах Всеволодом Ченцовим.

 

Нагадаємо, у січні 2017 року Україна подала проти РФ позов, у якому вимагає відшкодувати збитки за систематичні порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

 

Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня 2017 року видав рішення за Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Так, Росія зобов’язана забезпечити дотримання прав кримських татар в анексованому Криму, дозволити діяльність Меджлісу та гарантувати доступність освіти українською мовою.

 

Водночас суд вирішив, що у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму Україна не надала достатньо доказів проти РФ.

 

Україна звинувачує РФ у спонсоруванні незаконних збройних формувань, через діяльність яких постраждали люди під час катастрофи літака рейсу МН17, актів тероризму в Маріуполі, Краматорську, Волновасі. Україна вимагає відшкодувати збитки за збиття Малазійського боїнгу MH17.