В угорських школах на Закарпатті буде більше української – Новосад

19:05, 06.12.2019
В угорських школах на Закарпатті буде більше української – Новосад

З 2023 року діти в державних школах з угорською мовою викладання будуть вивчати українську мову у збільшеному обсязі. Водночас їхнє право на навчання рідною мовою зберігається.

 

Про це розповіла очільниця Міністерства освіти і науки Ганна Новосад під час пресконференції в Ужгороді, повідомляє Укрінформ. 

 

"У рамках робочої поїздки на Закарпаття у нас була зустріч із представниками угорської громади області. Ми знаємо, що уже кілька років тривають суперечки навколо Закону "Про освіту". Сьогодні на зустрічі в Ужгороді ми донесли до представників громади позицію нашого уряду в цьому питанні. Вона полягає у тому, що ми продовжимо впровадження Закону "Про освіту" 2017 року, виконуючи усі рекомендації, які нам дала Венеційська комісія, та спираючись на рішення Конституційного Суду, який визнав закон конституційним," – заявила Новосад.

 

Також, за словами Новосад, найближчими роками уряд інвестуватиме в підготовку вчителів української мови угорських шкіл, вони пройдуть системне підвищення кваліфікації.

 

Виділятимуть кошти на підручники, які мають бути адаптовані для вивчення української мови в угорських школах.

 

Новосад наголосила, що їй було важливо донести до представників угорської громади дві речі.

 

"Перша – аби кожна дитина, незалежно від місця проживання, мала доступ до якісної освіти і володіла українською мовою, і ми як держава повинні це забезпечити.

 

Друга – у липні Конституційний Суд дуже чітко сказав, що Закон "Про освіту" є конституційним, і тому повертатися до розмов, що у ньому є якісь обмеження для представників нацменшин в Україні, ми не будемо", – сказала вона. 

 

Як повідомляла УМ, раніше Новосад заявила, що з вересня 2020 року російськомовні школи в Україні перейдуть на державну мову навчання.

 

“Російськомовні школи (в Україні, — “Н”) ще є, проте з вересня 2020 року такі школи переходять на українську мову навчання. Школи мов меншин, які належать до мов Європейського Союзу — з вересня 2023 року....",- сказала міністерка.