Епіфаній: перенесення Різдва на 25 грудня наразі неможливий через суспільний дисонанс

15:59, 05.12.2019
Епіфаній: перенесення Різдва на 25 грудня наразі неможливий через суспільний дисонанс

Православна церква України не проти зміни церковного календаря і дати святкування Різдва, але поки що підтримки з боку українського суспільства немає.

 

Про це митрополит Київський і всієї України Епіфаній сказав в інтерв'ю BBC News Україна.

 

"Як Православна церква України ми не проти зміни церковного календаря і дати святкування Різдва, адже це не догма. Але зараз це ще не на часі. Для зміни календаря немає підтримки з боку українського суспільства", - зазначив він.

 

Як додав митрополит Епіфаній, не всі люди, які пишуть і підтримують реформу в Facebook, так само активно відвідують храми.


"Якщо ми скажемо, що святкуємо Різдво 25 грудня, чи багато з них прийде до храму. У більшості вони приватно святкуватимуть 25 грудня, а храми будуть порожні. 7 січня прийдуть у церкву інші парафіяни, які є практикуючими вірними ПЦУ. Буде певний дисонанс", - прокоментував предстоятель ПЦУ.

 

Також Епіфаній наголосив, що патріарх Варфоломій не ставив жодних ультиматумів і не висував певних вимог щодо переходу ПЦУ на інший календар.

 

"Вони зацікавлені в тому, щоб ми успішно розвивалися, а не ставити перепони. Бо це є зараз певною перепоною для єднання. Бо це можуть взяти на озброєння наші супротивники для зупинення об'єднавчих процесів", - додав предстоятель ПЦУ.

 

Як повідомлялося, в Україні 25 грудня, коли відзначається Різдво Христове за григоріанським календарем, із 2017 року є вихідним.