Справа MH17: Нідерланди звинуватили Росію у відмові видати Цемаха

15:13, 02.12.2019
Справа MH17: Нідерланди звинуватили Росію у відмові видати Цемаха

Прокуратура Нідерландів заявила, що російська сторона свідомо дозволила бойовику Володимиру Цемаху, підозрюваному у причетності до катастрофи літака MH17 на Донбасі, виїхати з країни, щоб не видавати його Нідерландам.

 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на висновок Національної прокуратури Нідерландів щодо запитів російській стороні на видачу Цемаха.

 

"Національна прокуратура прийшла до висновку, що Росія свідомо визнала, що Цемах залишив її територію і тим самим відмовилася задовольняти запит Нідерландів. Це мало би статися на основі європейського договору про екстрадицією" - йдеться у документі.

 

У прокуратурі нагадали, що Володимир Цемах проходить у справі як підозрюваний, однак рішення про те, чи слід його притягувати до відповідальності ще немає, для цього потрібно більше доказів.

 

Прокуратура проінформувала про свій висновок як російську сторону, так і родичів жертв катастрофи.

 

Втім, як зазначили у прокуратурі, ситуація довкола Цемаха не вплине судовий процес довкола катастрофи MH17, який має розпочатися 9 березня 2020 року.

 

Нагадаємо, наприкінці червня українські спецслужби провели спецоперацію на окупованій території Донбасу і вивезли з окупованих районів Донецької області колишнього начальника розрахунку ППО Сніжного (з околиць якого була випущена ракета "Бук" по малайзійському Boeing, - ред.) Володимира Цемаха, який може бути причетним до справи у авіакатастрофі MH17 2014 року.
 
Раніше повідомлялося, що в Нідерландах перекваліфікували статус фігуранта справи про збиття малайзійського літака Boeing рейсу MH17 над Донбасом Володимира Цемаха із свідка в підозрювані.
 
За даними джерел, від 26 червня 2014 року до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному він обіймав посаду "командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801", який згодом став "1-ю окремою мотострілковою бригадою "Слов'янська" ДНР". Згодом "зенітник" був "заступником командира батальйону в/ч 08819".
 
Своєю чергою ГПУ отримала лист від головного прокурора Нідерландів із вимогою не видавати Росії фігуранта у справі збитого MH17 Цемаха.
 
Однак, як відомо, 7 вересня Володимир Цемах був переданий Росії у рамках обміну "35 на 35".