У Росії розглядають можливість виплати $3 мільярдів боргу газом — Вітренко

21:36, 29.11.2019
У Росії розглядають можливість виплати $3 мільярдів боргу газом — Вітренко

Нафтогаз і Газпром обговорюють можливість виплати росіянами боргу в $3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу в газовому еквіваленті.
 

Про це повідомив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко в ефірі Радіо НВ.

 

За його словами, міністр енергетики РФ Олександр Новак, який був присутній на переговорах, визнав той факт, що вони обговорюють питання виконання рішення арбітражу через поставки газу.

 

"За публічними заявами (сторони Газпрому - ред.) ми бачимо певний прогрес. Йдеться про газ на $3 млрд. Це дуже багато газу. Це роки імпорту України", - зазначив Вітренко.

 

Як повідомляла УМ, Росія пропонує "обнулити" 22 мільярди доларів претензій в обмін на новий транзит, однак Нафтогаз не бачить для цього підстав.

 

Як повідомляла УМ, за рішенням Стокгольмського арбітражу, “Нафтогаз” домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами арбітражних проваджень у Стокгольмі “Газпром” повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь “Нафтогазу”.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підписання договору щодо транзиту газу з російським ПАТ “Газпром” є абсолютним пріоритетом для України, вважає міністр енергетики та навколишнього середовища Олексій Оржель.

 

“Якщо ми підпишемо договір на транспортування з Газпромом, зважаючи на ті запаси, які є у нас в газосховищах і на ті запаси, які є в європейських газосховищах, ми з вами можемо стати свідками однієї з історично найдешевших цін на газ цієї зими”, — зазначив Оржель.

 

На думку "Європейської Солідарності",так званий "дешевий газ" - це механізм російського політичного тиску, руйнування системи національної безпеки, загроза втрати суверенітету. А також джерело колосальної корупції.

 

Україна виграла апеляцію щодо оскарження з боку Газпрому першого рішення Стокгольмського арбітражу.