НАТО збільшує витрати на оборону

19:09, 29.11.2019
НАТО збільшує витрати на оборону

Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО

З огляду на виклики, які постають перед Альянсом у сфері безпеки, країни НАТО суттєво нарощують власні оборонні витрати.
 

 

Про це у п’ятницю під час пресконференції напередодні Лондонського саміту НАТО з відзначення 70-ї річниці цієї організації заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

 

"Сьогодні ми оприлюднюємо цифри оборонних витрат. Вони показують, що протягом п'яти поспіль років продовжується зростання оборонних витрат серед європейських союзників і Канади. Зростання у 2019 році становить 4,6 відсотка. До кінця наступного року європейські союзники додатково інвестують суму у 130 мільярдів доларів США у порівнянні з показниками 2016 року", - зауважив Єнс Столтенберг.

 

Він нагадав, що Брюссельський саміт НАТО доручив країнам-членам розробити національні плани розвитку оборонних спроможностей. Виходячи з даних, які містяться у цих планах, до кінця 2024 року очікується подальше збільшення оборонних витрат країн членів, які сумарно зростуть на 400 мільярдів доларів США.

 

Столтенберг повідомив, що цього року вже 9 країн НАТО вийшли на рівень оборонних витрат у 2 відсотки від ВНП, хоча ще декілька років тому цей показник досягали лише три країни-союзниці. Нині більшість з країн Альянсу планують вийти рівень оборонних витрат у 2 відсотки від ВНП до 2024 року.

 

Генеральний секретар НАТО наголосив, що Альянс залишатиметься основою миру і стабільності у Європі та у Євроатлантичному просторі.

 

"Наш Альянс є активним, гнучким та здатним адаптуватися до майбутнього. Залишаючись разом, Північна Америка і Європа представляють половину світової економіки та військової потужності. У ці непевні часи ми всі потребуємо таких потужних міжнародних інституцій як НАТО. Тож ми маємо продовжувати їх зміцнювати кожного дня, щоб надавати безпеку нашим громадянам", - підкреслив керівник Альянсу.


Він повідомив, що під час наступного саміту, який відбудеться 3-4 грудня поточного року у Лондоні, глави держав та урядів країн НАТО розглянуть питання щодо адаптації цієї організації до сучасних викликів, включаючи підвищення готовності колективних сил, визнають космос п’ятим оперативним простором (на рівні з суходолом, морем, повітрям та кіберпростором), а також уточнять план дій проти тероризму.

 

Лідери матимуть також стратегічну дискусію щодо Росії, майбутнього системи контролю над озброєннями та щодо посилення потужності Китаю.