Дубілет планує зекономити на переписі населення більше 2 млрд грн

11:17, 28.11.2019
Дубілет планує зекономити на переписі населення більше 2 млрд грн

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявив, що планує провести електронний перепис населення, який дозволить зекономити 2-3 млрд грн. 

 

Про це написав міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет у Facebook.

 

Кабмін вирішив провести так званий електронний перепис населення за допомогою даних мобільних операторів та соціологічних досліджень. 

 

"Перепис населення України — один з моїх топ-20 проектів. Його проведення було заплановано на кінець наступного року, і в бюджеті на нього було передбачено 3,4 млрд грн. Майже 100,000 інтерв'юерів з планшетами мали обійти будинки і квартири українців", - написав Дубілет.

 

 

Він зазначив, що умовно розбив усі запити потенційних замовників на два типи.

 

"Тип 1. Десь 90% запитів — це інформація про те, в яких населених пунктах мешкає скільки людей, а також їхні стать та вік. Тип 2. Спеціалізована інформація про склад сім'ї, житло, етно-національність тощо", - написав він.

 

Дубілет також розповів, що уряд вирішив провести так званий електронний перепис разом з фахівцями з математики, соціології.

 

"Ми проводимо його за таким алгоритмом: збираємо анонімну інформацію у мобільних операторів про кількість користувачів та їх розташуванні; збираємо дані з реєстрів про дітей (РАЦСи) і пенсіонерів (Пенсійний Фонд). Адже ці групи мають менше проникнення мобільних; проводимо "калібруючі" соціологічні опитування, уточнюємо, скільки сім-карт припадає в середньому на одного українця в різних группах; вставляємо ці дані в математичну модель", - розповів Дубілет.

 

За його словами,у підсумку ми отримуємо досить точну модель того, скільки людей мешкає в яких населених пунктах.

 

"Тому в бюджет 2020 ми знизили бюджет на перепис з 3,4 млрд грн до 1,4 млрд. А якщо все піде, як заплановано, думаю, потім ми зможемо заощадити ще під 1 млрд. Заощаджені гроші пішли на медицину та інші важливі програми", - підсумував Дубілет.