На Черкащині під час пошуку німецького танку розвалили дамбу

17:05, 25.11.2019
На Черкащині під час пошуку німецького танку розвалили дамбу

На Черкащині у селі Осітна Христинівського району під час проведення пошукових робіт однією з громадських організацій, яка спеціалізується по виявленню та підніманню військової техніки часів Другої світової війни, розвалили дамбу.

 

Про це  повідомив у Фейсбук начальник управління екологічного нагляду в Черкаській області Олександр Позняков.

 

За його словами, у Осітній держекоінспектор та поліцейські зафіксували, як екскаватор розкопував дно ставу, гідроспоруди і дороги, яка пролягає через водойму.

 

У цьому селі, за переказами старожилів, у 1943 році німецький танк «Пантера» провалився на дерев’яному містку і залишився у ставку.

Поки шукали танк– розвалили дамбу, частину асфальтного покриття дороги, що була проїздом між двома частинами Осітної, а також порушили рельєф дна водойми, глибина розкопки якого – 4,5метрів.

 

Як наголошує Олександр Позняков, проведені гідротехнічні роботи не відповідають заходам передбачених дозвільною документацією на проведення таких розкопок.

 

До того ж для проведення цих робіт на орендованому ставку без дозволу провели скид води.


За словами водія екскаватора, вказівку на проведення робіт надав директор благодійної організації «Герої не вмирають». 

 

Для розслідування та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності слідчо-оперативною групою проведено фіксацію обставин правопорушення, які внесені до ЄРДР по ч. 1 статті 277 КК України (пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів) та ч.4 статті 298 КК України (незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини).