Справа Гандзюк: суд зменшив Мангеру заставу

15:18, 25.11.2019
Справа Гандзюк: суд зменшив Мангеру заставу

Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру, якого підозрюють у замовленні злочину проти Катерини Гандзюк, зменшили заставу з двох з половиною мільйонів гривень до понад одного мільйона.

 

Про це повідомляє "Слідство.Інфо".

 

25 листопада Шевченківський районний суд Києва частково задовольнив клопотання захисників Мангера. Адвокати голови Херсонської облради просили знизити суму застави до 148-ми тисяч гривень. Свою позицію вони обґрунтовували тим, що  змінилася тяжкість злочину, у якому підозрюється Мангер.

 

На момент, коли чиновнику обирали заставу, його підозрювали в замовленні вбивства активістки Гандзюк (ч. 2 ст. 115). Тоді йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внести майже 2,5 мільйона гривень застави. Мангер вніс заставу у лютому 2019 року.

 

Проте у квітні Мангеру "пом’якшили" підозру, і з того часу йому інкримінують замовлення нанесення тяжких тілесних, а не вбивства (ч. 2 ст. 121 ККУ).

 

В своєму клопотанні адвокат Дмитро Ільченко попросив зменшити заставу в майже 17 разів. Представники генеральної прокуратури заперечували проти такого рішення. Суд призначив нову заставу, яка тепер складає один мільйон і 150 тисяч гривень. 

 

Прізвище Мангера є серед тих, кого близьке оточення Гандзюк і рух активістів називають замовниками злочину проти неї.

 

Як повідомляла УМ, Катерина Гандзюк померла 4 листопада. Лікарі не змогли врятувати її після того, як на неї вилили сірчану кислоту 31 липня 2018 року. Херсонська активістка та керуюча справами виконкому міськради отримала опіки близько 40% тіла та перенесла низку операцій.

 
У вбивстві активістки звинувачують добровольців-ветеранів АТО. Слідчі серед іншого припускають, що причиною нападу могла стати незаконна вирубка лісів на Херсонщині.