Держдума РФ ухвалила закон, що дозволяє будь-яку людину визнати «іноземним агентом»

15:17, 21.11.2019
Держдума РФ ухвалила закон, що дозволяє будь-яку людину визнати «іноземним агентом»

Держдума Росії ухвалила поправки до закону, що дозволяють будь-яку фізичну особу визнати «іноземним агентом», якщо вона поширює інформацію іноземних медіа-агентів, створює матеріали для таких медіа та отримує від них гроші за це.

 

Про це повідомляє російський «Интерфакс».

 

Видання, які вже визнали іноземними агентами, повинні будуть заснувати російську юридичну особу до 1 лютого 2020 року. Зареєстрована в РФ юридична особа повинна буде маркувати продукцію іноземного медіа та в разі порушень відповідати перед Мін'юстом за контент ЗМІ. Також юридична особа буде зобов'язана надавати Мін'юсту звіти про діяльність та фінансування медіа.

 

Зазначається, що поправки можуть набути чинності з лютого 2020 року. Голова комітету з інформаційної політики, інформаційних технологій і зв'язку Леонід Левін заявив, що люди, які працюють у медіа, яке визнали іноземним агентом, автоматично не стають агентами. За його словами, таке визнання можливо, якщо людина пише на суспільно-політичні теми. Ризик стати іноземними агентами нижчий у людей, що пишуть про культуру, спорт чи музику.

 

Мін'юст визнав іноземними агентами такі ЗМІ: «Голос Америки», «Idel.Реалії», «Кавказ.Реалії», «Крим.Реалії», телеканал «Настоящее время», татаро-башкирська служба Радіо Свобода (Azatliq Radiosi), «Радио Свобода», «Сибір.Реалії», «Фактограф», «Север.Реалії», пише Интерфакс.