Рада з питань свободи слова при президентові засудила тиск на «Схеми»

11:53, 20.11.2019
Рада з питань свободи слова при президентові засудила тиск на «Схеми»

Рада з питань захисту свободи слова і прав журналістів при президентові України підтримала журналістів проекту розслідувань «Схеми», засудила розголошення персональних даних співробітників «Схем», а також тиск і погрози на їхню адресу з боку колишнього народного депутата і ексзаступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова.


Про це ідеться у заяві Ради, повідомляє Громадське

 

Представники Ради також закликали Портнова не користуватися журналістським посвідченням, адже він не є журналістом.

 

«Оприлюднення персональних даних співробітників медіа ставить під загрозу їхнє життя і здоров’я, а погрози і тиск мають очевидні ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Журналістами, особливо розслідувачами, рухає суспільний інтерес, і публічні особи мають усвідомлювати і поважати право працівників ЗМІ зосереджуватися на темах можливого зловживання посадовцями владою внаслідок їхніх непублічних контактів із політиками, експолітиками чи бізнесменами.Також ми закликаємо Андрія Портнова не використовувати журналістське посвідчення та не наполягати на захисті його журналістських прав. Насамперед пан Портнов є політиком та фаховим юристом і може у законний спосіб захищати себе, якщо вважає, що його права порушені», - йдеться в заяві. 

 

Нагадаємо, Портнов оприлюднив особисті дані водія програми «Схеми», бо журналісти готували про нього розслідування. «Схеми» заявили, що оцінюють це як тиск на редакцію. Після цього Портнов написав у своєму Телеграм-каналі, де пообіцяв оприлюднювати особисті дані усієї команди «Схем».

 

Президент «Радіо Свобода» Джеймі Флай засудив тиск на журналістів з боку експрацівника адміністрації Януковича і закликав правоохоронців відреагувати на це. Також дії Портнова засудив голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко.

 

7 листопада, поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень журналістів «Радіо Свобода» про погрози з боку Андрія Портнова. Того ж дня поліція розпочала кримінальне провадження за заявою Портнова щодо перешкоджання діяльності журналістів та порушення недоторканності приватного життя.