Політв'язня Олександра Шумкова знову помістили в штрафний ізолятор колонії Росії

12:43, 19.11.2019
Політв'язня Олександра Шумкова знову помістили в штрафний ізолятор колонії Росії

Українського політв'язня Олександра Шумкова, засудженого в РФ до чотирьох років колонії загального режиму у справі "Правого сектору", помістили в штрафний ізолятор.

 

Про це повідомляє "Укрінформ" із посиланням на тітку політв'язня Людмилу Шумкову.

 

"Олександр перебуває в ШІЗО, йому призначили чергове "покарання" на 12 діб. Вважаємо, що це помста за заперечування попереднього незаконного утримування 39 діб у ШІЗО", - повідомила Шумкова.

 

Вона зазначила, що 15 листопада Олександра Шумкова зміг відвідати представник консульського відділу Посольства України в РФ.

 

За її словами, після звернення Шумкова в суд з вимогою визнати незаконним покарання про перебування в ШІЗО 39 діб поспіль - за вересень-жовтень - адміністрація установи йому винесла 16 усних доган.

 

Як повідомляла УМ,  Олександр Шумков оголосив голодування. Він вимагає від Росії не використовувати політв’язнів як матеріал для шантажу в переговорах з Україною.

 

Нагадаємо, у грудні 2018 року український політв'язень Олександр Шумков був засуджений у Росії до 4 років загального режиму.

 

За даними обвинувачення, Шумков з 17 листопада 2014 року до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності "Правого сектору", яка була "спрямована проти інтересів Росії".

 
Відомо, що Шумков був охоронцем лідера організації "Правий сектор" Дмитра Яроша.
 
Шумков служив за контрактом в Збройних силах України в селі Чорнобаївка Білозерського району Херсонської області, жив у Херсоні. Він не повернувся після служби додому 17 серпня 2017 року. 29 вересня 2017 року його виявили в російському СІЗО.
 
Шумков каже, що його викрали, а російський кордон він перетнув проти своєї волі непритомним за участі співробітників ФСБ. Матері ув'язненого надійшов лист від Слідчого комітету РФ та ФСБ, в якому було сказано, що її сину оголошено підозру "за участь в екстремістських організаціях".
 
Під час Революції Гідності та після цього хлопець перебував у лавах "Правого сектору" та охороняв тодішнього лідера організації Дмитра Яроша..