Захоплені Росією українські військові кораблі прямують в Одесу (оновлено)

12:37, 18.11.2019
Захоплені Росією українські військові кораблі прямують в Одесу (оновлено)

Українські катери «Нікополь», «Бердянськ» та буксир «Яни Капу» прямують додому.

 

Про це повідомляє пресцентр Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

 

"Сьогодні, 18 листопада в акваторії Чорного Моря розпочато процес, щодо повернення українських катерів «Нікополь», «Бердянськ» та буксиру «Яни Капу». Наразі українські буксири «Тітан», «Гайдамаки» та пошуково-рятувальне судно «Сапфір» разом з катерами та буксиром розпочали рух в напрямку материкової України", - йдеться в заяві.

 

Як повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль у Facebook,  військові катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» прямують в Одесу.

 

«Поки «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу» прямують додому в Одесу, команда Міністерства закордонних справ прямує в Гаагу, де вже в четвер відбудуться перші слухання арбітражного трибуналу у справі щодо порушення імунітету трьох українських військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів (Україна проти Російської Федерації) за Конвенцією ООН з морського права», - написала вона.

 

Заступник міністра додала, що «боротьба за хлопців і кораблі почалася з моменту їх незаконного затримання».

 

Вона зауважила, що «довгий час всі наші політико-дипломатичні зусилля та зусилля наших партнерів із їхнього повернення додому були марними».

 

«1 квітня 2019 року, згідно з вимогами Міжнародної Конвенції ООН з морського права, ми повідомили Російську Федерацію про спір за Конвенцією ООН з морського права. Бо захоплення і утримування українських військово-морських кораблів та членів їхніх екіпажів є грубим порушенням Росією імунітетів військових кораблів, гарантованих нормами міжнародного звичаєвого і морського права. Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року на запит України зобов‘язав Росію негайно повернути під контроль України «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу» на 24 члени їхніх екіпажів. Проте наказ Міжнародного трибуналу не був і не є самоціллю. Наша мета - встановлення порушення права, відновлення його і отримання належної компенсації», - зазначила Зеркаль.

 

У цьому зв'язку заступник міністра наголосила, що «саме це і закладено в позові МЗС від 1 квітня 2019 року». Крім того, вона додала, що українська сторона збирається «довести всьому світу і арбітражному трибуналу, що прохід 25 листопада 2018 року був мирним і законним, а дії Російської Федерації, в тому числі щодо кримінального переслідування наших моряків, є порушенням норм міжнародного права».

 

Як повідомляла УМ, командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко заявив, що повернення Україні двох катерів та буксира, які були захоплені у 2018 році, відбувається згідно плану.