У «Нафтогазі» пояснили, чим маніпулює Путін

14:07, 15.11.2019
У «Нафтогазі» пояснили, чим маніпулює Путін

Президент РФ Владімір Путін запропонував Україні російський газ дешевше на 20-25%. Водночас у Нафтогазі кажуть, що Газпром і так має постачати Україні дешевий газ, але не робить цього.

 

Про це написав у Facebook виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко.

 

"Газ з Росії і так має бути на 20-25% дешевшим, ніж газ з Європи, оскільки Газпром при прямих поставках не платить за його транспортування в Європу. Оскільки газ в Європу йде зокрема через Україну, то при прямих поставках в Україну Газпром менше подає газу для транзиту в Європу, відповідно менше платить за транзит газу Україні. Відповідно, якщо Газпром менше платить, то Україна менше отримує", - написав  Вітренко.

 

За його словами, Росія хоче, щоб Україна відмовилася від виграшу у Стокгольмському арбітражі. Знижка на імпорт російського газу не зможе компенсувати відмову від стягнення $3 млрд.

 

"Контракт має сенс тоді, коли інша сторона виконує свої контрактні зобов'язання. Предметом розгляду як попереднього Стокгольмського арбітражу, так і нового Стокгольмського арбітражу є якраз невиконання Газпромом своїх контрактних зобов'язань", — нагадав Вітренко.

 

Як повідомляла УМ, Як повідомляла "УМ", Росія пропонує "обнулити" 22 мільярди доларів претензій в обмін на новий транзит, однак Нафтогаз не бачить для цього підстав.