Україна домагатиметься повернення Мазура додому – Дещиця

11:05, 11.11.2019
Україна домагатиметься повернення Мазура додому – Дещиця

Звільнення громадянина України Ігоря Мазура з під арешту в Польщі – це лише половина шляху, заявив посол України у Польщі Андрій Дещиця.

 

Про це посол сказав в коментарі  "Радіо Свобода".

 

"Далі за нами клопітка робота і боротьба за те, щоб Ігор повернувся в Україну і щоб Росія перестала використовувати інструмент Інтерполу для пошуку тих людей, які їй невигідні або які є її ворогами. Це невеличка, проміжна перемога. Це, власне, спільними зусиллями нам вдалося отримати таку невеличку перемогу",  - сказав він.

 

На сьогодні невідома дата проведення першого судового засіданні у справі по суті.

 

"Це залежатиме від знайомства зі справою польських правоохоронних органів. Ми будемо робити все можливе, щоб воно відбулося якнайшвидше і цю справу закрити якнайшвидше. Я радий, що Ігор є на волі, що він у безпеці в генеральному консульстві у Любліні і наші консули ним опікуватимуться і надаватимуть всіляку допомогу", – сказав посол.

 

До завершення судового процесу щодо екстрадиції українця до Росії чи відмові в ній Ігор Мазур перебуватиме у Польщі на поруках генерального консула України у Любліні Василя Павлюка.

 

Як повідомляла УМ, Ігор Мазур прямував до Польщі на запрошення колишнього віце-спікера Песпубліки Польщі.

 

9 листопада в Польщі, на прикордонному пункті Дорогуск, за запитом Росії затримали співробітника секретаріату Уповноваженої Верховної Ради з прав людини, одного з лідерів УНА-УНСО, 46-річного ветерана АТО Ігоря Мазура на псевдо "Тополя". 

 

У польському місті Холм буде вирішуватися питання про взяття Мазура під варту з метою його екстрадиції до Росії.

 

Із затриманим у Польщі Мазуром зустрівся український консул.

 

Тим часом під посольством Польщі в Україні відбувається акція через затримання на прикордонному пункті Дорогуск співробітника Секретаріату уповноваженого ВРУ з прав людини Ігоря Мазура.

 

Як повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця, затримання в Польщі ветерана АТО Ігоря Мазура, що відбулося на підставі запиту Росії в Інтерпол, є не першим таким випадком у Польщі, однак Україна намагатиметься зробити все можливе, аби запобігти екстрадиції Мазура до Росії.

 

Віце-спікерка Сейму Польщі Малгожата Гошєвська зі своєї сторони запевнила, що затримання ветерана війни на Донбасі Ігоря Мазура в Польщі є "виключно технічним" кроком і гарантує невинність затриманого.

 

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко заявив що Росія зловжила протоколом Інтерполу задля затримання Ігоря Мазура в Польщі