Ющенко: мовна ситуація в країні все ще залишається деформованою

09:17, 09.11.2019
Ющенко: мовна ситуація в країні все ще залишається деформованою

(УНІАН)

Сьогодні українська мова відіграє вирішальну роль у консолідації єдиної політичної нації. Про це написав третій президент Віктор Ющенко у Facebook.

 

"Українська мова – не просто засіб спілкування. В ній наша сила! Наша мова належить до тридцяти найпоширеніших мов світу. Наше письменство має тисячолітню традицію – від літопису Нестора й “Слова о полку Ігоревім” до Григорія Сковороди, від Івана Котляревського, Тараса Шевченка й Івана Франка до нашого часу", - зазначив Ющенко.

 

Він наголосив, що українська мова – не просто засіб спілкування.

 

"Це – наша історична пам’ять, невичерпна духовна й культурна скарбниця. Це – живий зв’язок між тисячолітнім минулим, сучасністю і майбутнім великого народу. В історії українців рідна мова завжди відігравала особливу роль: вона була основним націєтворчим чинником, єднала нас в один народ, хоча наші землі були розтерзані між чужими імперіями. Саме зі слова розпочалося наше національне відродження, яке увінчалося відновленням української державності", - написав колишній президент.

 

За його словами, імперські сили прекрасно розуміли, що Україна не буде упокорена, доки не вбито українську мову. Тому лінгвоцид чинився століттями – у вигляді прямих “валуєвських” та “емських” заборон, таємних постанов ЦК КПРС, масових репресій проти інтелігенції, нав’язування комплексів меншовартості й поступового витіснення української мови з суспільного життя.

 

"Ми вистояли й перемогли, бо врятували свою мову й створили велику європейську літературу. Сьогодні українська мова має статус державної, але справа не лише в статусі. Вона відіграє вирішальну роль у процесі національного відродження й консолідації єдиної української політичної нації, у згуртуванні всього світового українства", - підкреслив він.

 

Однак загрозу їй остаточно не усунуто, і це повинен розуміти кожен, кому не байдужа доля України. Сьогоднішня мовна ситуація в країні все ще залишається деформованою.

 

"Любімо, бережімо, захищаймо й підтримуймо українську мову. У ній наша сила, бо в ній – наша особлива, не схожа ні на кого іншого вічна українська сутність", - наголосив Ющенко.