Бундестаг провалив голосування щодо «Північного потоку-2»

08:15, 08.11.2019
Бундестаг провалив голосування щодо «Північного потоку-2»

Німецький Бунедстаг не зміг проголосувати за внесений федеральним урядом законопроект про «поширення правил внутрішнього ринку газу на трубопроводи між державами-членами ЄС та державам – не членами ЄС» через відсутність кворуму.

 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

«Було віддано 133 голосів. Для кворуму необхідні 355 голосів. Таким чином парламент не має кворуму. Я закриваю засідання і оголошую чергове засідання о 9 ранку п’ятниці, 8 листопада», - проголосив головуючий.

 

Слід зауважити, що така ситуація сталася після того, як на поіменному голосуванні наполягла фракція «Альтернативи для Німеччини». Адже до цього президіум тримався думки, що кворуму достатньо і на підставі того, що «за» (шляхом підняття рук) висловилися ХДС/ХСС, СДПН, СвДП, «проти» АдН і Зелені, «утрималися» Ліві, схилявся до того, що рішення можна вважати прийнятим.

 

 У результаті впровадження газової директиви ЄС "Газпром" не зможе володіти газопроводом і одночасно продавати газ, який надходить по цій трубі. Бундестаг може проголосувати за те, щоб вивести Північний потік-2 з-під дії директиви, що буде явним порушенням цього документу. Тобто німецькі законодавці можуть дозволити "Газпрому" залишитись монополістом.

 

Як повідомляла УМ, Україна закликала Бундестаг Німеччини не підтримувати поправки, які дадуть можливість газопроводу Північний потік-2 обійти газову директиву Європейського Союзу.


6 листопада стало відомо, що німецька правляча коаліція розробила новий закон, який має захистити споруджуваний газопровід Північний потік-2 від посилених правил оновленої газової директиви ЄС.  

 

Минулого тижня Данія дала свою згоду на прокладення газового маршруту Північний потік-2. Євродепутат зазначив, що тепер можна лише намагатися затримувати реалізацію цього проєкту.