Вчені вперше за 19 років виявили новий штам ВІЛ

16:46, 07.11.2019
Вчені вперше за 19 років виявили новий штам ВІЛ

У США вчені вперше за 19 років виявили новий штам вірусу імунодефіциту людини.

 

Дослідженням займалися вчині з лабораторії Abbott Laboratories та університету Міссурі, передає CNN.

 

Новий штам є частиною версії ВІЛ-1 групи М — того самого сімейства підтипів вірусу, що винен у глобальній епідемії ВІЛ.

 

У ВІЛ є кілька штамів, і, як і інші віруси, він здатний з часом змінюватися і мутувати. Вченим важливо знати усі підтипи вірусу, щоб гарантувати ефективність тестів, які використовуються для виявлення захворювання. Також це необхідно для розробки методів лікування і профілактики.

 

Доктор Ентоні Фаучі, директор Національного інституту алергії та інфекційних хвороб, зазначив, що сучасні методи лікування ВІЛ є ефективними проти цього штаму, як і проти інших. Однак виявлення нового штаму дає більш повну карту розвитку епідемії ВІЛ.

 

«Немає підстав панікувати або навіть трохи хвилюватися з цього приводу», — сказав Фаучі.

 

Щоб вчені могли заявити, що це новий підтип, три випадки його повинні бути виявлені незалежно один від одного. Перші два були знайдені в Демократичній Республіці Конго у 1983 та 1990 роках. Вже тоді вчені помітили, що вони були «дуже незвичними і не збігалися з іншими штамами». 

 

Третій зразок, знайдений у Конго, виявили у 2001 році у межах дослідження, спрямованого на запобігання передачі вірусу від матері до дитини.Зразок був невеликим, і хоч був схожим на два старіші зразки, вчені хотіли перевірити весь геном, щоб бути впевненим.

 

У той час не було технології, яка б визначила, чи це новий підтип. Нещодавно вчені Abbott Laboratories та університету Міссурі розробили нові методики вивчення зразка 2001 року і з’ясували, що він разом з іншими зразками становить новий підтип.

 

«Це відкриття нагадує нам, що для припинення пандемії ВІЛ-інфекції ми повинні враховувати, що цей вірус постійно змінюється, і використовувати останні досягнення в галузі технологій та ресурсів для моніторингу його еволюції», — каже співавтор дослідження, доктор Керрол Макартур, професор університету Міссурі.

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 36,7 мільйона у світі живуть з ВІЛ.