Через голодування у політв'язня Шумкова значно погіршився стан здоров'я

14:59, 07.11.2019
Через голодування у політв'язня Шумкова значно погіршився стан здоров'я

Олександр Шумков

Після завершення голодування у політв'язня Олександра Шумкова значно погіршився стан здоров'я.
 

Про це у Facebook повідомила Уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова.

 

"Знову порушено права незаконно засудженого Олександра Шумкова, якого утримують в ФКУ ИК 4 УФСИН России по Тверской области. Згідно з отриманою інформацією, після завершення голодування в Шумкова значного погіршився стан здоров'я, тому він зараз знаходиться в ФКЛПУ ОБ УФСИН России по Тверской области", - написала вона.

 

Денісова зазначила, що Шумкова турбує сильний головній біль, а також сильний біль в області спини та судоми. Разом з тим, співробітники лікувального закладу не надають необхідну медичну допомогу.

 

"Більше того, дають пігулки та ін'єкції, не пояснюючи їх дію на організм. Крім того, шприци для ін'єкцій наповнюються в іншому приміщенні, що несе небезпеку отримати інфекційне захворювання", - наголосила омбудсмен.

 

Денісова повідомила, що у невідкладному порядку звертається до уповноваженого Росії з прав людини Тетяни Москалькової терміново вжити необхідних заходів, аби відновити права громадянина України, "а саме сприяти проведенню повного медичного обстеження, за результатами якого надати відповідну кваліфіковану медичну допомогу".

 

 

Як повідомляла  УМ, Олександр Шумков оголосив голодування. Він вимагає від Росії не використовувати політв’язнів як матеріал для шантажу в переговорах з Україною.

 

Нагадаємо, у грудні 2018 року український політв'язень Олександр Шумков був засуджений у Росії до 4 років загального режиму.

 

За даними обвинувачення, Шумков з 17 листопада 2014 року до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності "Правого сектору", яка була "спрямована проти інтересів Росії".

 
Відомо, що Шумков був охоронцем лідера організації "Правий сектор" Дмитра Яроша.
 
Шумков служив за контрактом в Збройних силах України в селі Чорнобаївка Білозерського району Херсонської області, жив у Херсоні. Він не повернувся після служби додому 17 серпня 2017 року. 29 вересня 2017 року його виявили в російському СІЗО.
 
Шумков каже, що його викрали, а російський кордон він перетнув проти своєї волі непритомним за участі співробітників ФСБ. Матері ув'язненого надійшов лист від Слідчого комітету РФ та ФСБ, в якому було сказано, що її сину оголошено підозру "за участь в екстремістських організаціях".
 
Під час Революції Гідності та після цього хлопець перебував у лавах "Правого сектору" та охороняв тодішнього лідера організації Дмитра Яроша..