Зеленський отримав «шок» від заводу Малишева в Харкові (фото)

14:45, 06.11.2019
Зеленський отримав «шок» від заводу Малишева в Харкові (фото)

Володимир Зеленський прибув до Харкова (фото: прес-служба президента України)

Президент Володимир Зеленський вимагає від Кабінету міністрів зібрати нараду для покращення ефективності та умов праці на підприємствах оборонного комплексу.
 
Про це Зеленський сказав під час своєї промови в Харкові, де говорять про проблеми "Укроборонпрому".
 
"Чому в Харкові у будь-якій будівлі дуже холодно? Хотів запитати і мера, і голову державної адміністрації. У нас більше 10% підприємств "Укроборонпрому" знаходяться на Харківщині. Зараз ми були на авіаційному заводу, на легендарному заводі Малишева. Я в шоці. Нам сказав директор заводу, що з 2009 року один танк побудували. А за радянських часів було 900 танків на рік", - цитує президента "Українська правда".
 
За його словами, заборгованість по зарплатах на заводі "страшна" - до 4 років.
 
 
"Дуже низька заробітна плата. Наприклад, на авіаційному заводі - 3,5 тисячі гривень. Як може людина поважати себе і працювати на державу?", - обурився президент.
 
"Мені сказали, що взимку люди працювали в приміщенні, де була температура 0 градусів. Ми як до скота до людей ставимося, а потім хочемо, щоб вони поважали владу, поважали Україну, щоб вони нікуди не їхали і щоб підприємства у нас працювали", - продовжив він.
 
Президент попросив, щоб прем’єр-міністр "зібрав весь уряд, щоб були всі представники правоохоронних органів".
 
 
"Щоб ми розуміли, хто у нас замовник, скільки танків, чому ми для когось - для Таїланду - робимо, а для України не робимо? Чому у нас є прекрасні літаки і прекрасні конструктори - тільки ми нічого не виготовляємо і нічого не літає?", - обурився Зеленський.
 
Він звернувся до гендиректора "Укроборонпрому" Айвараса Абромавичуса: "Я попрошу Вас з урядом з'єднатися. Щоб ми упродовж тижня знайшли цю дату на зустріч. Нехай на вихідних. Поки не зима - бо я розумію, що умови не зміняться і взимку люди працюватимуть у тих самих умовах".
 
Абромавичус у свою чергу зазначив, що в Харківській області 18 підприємств. Він озвучив проблеми військово-промислового комплексу загалом.