ДБР оголосило 5-м чиновникам Міноборони підозри в закупівлі бракованих бронежилетів

19:36, 05.11.2019
Слідчі Державного бюро розслідувань оголосило про підозри п’ятьом високопосадовцям Міноборони у справі про закупівлю неякісних бронежилетів.
 
Про це на брифінгу сказав керівник ДБР Роман Труба, передає "Українська правда".
 
"Розпочато оголошення підозри п’яти високопосадовців Міноборони. Саме ці високопосадовці були і є відповідальними за прийом та контроль якості речового майна під час його закупівлі та під час його виробництва", - сказав Труба.
 
"За попередньою змовою ці особи здійснили закупівлю неякісного речового майна для ЗСУ за завищеними цінами і такого, яке не відповідає технічним вимогам. Мова йде про бронежилети 1-4 класу захисту, які прострілюються", - додав він.
 
Труба також розповів, що підозри оголошено генерал-майору, начальнику головного управління збройних сил України (під час брифінгу уточнили, що йдеться про генерал-майора, начальника управління матеріального забезпечення Дмитра Марченка), а також чотирьом високо посадовцям головного управління ЗСУ. Це заступники управлінь і начальник відділу. Труба розповів, що всі вони знали про закупівлю неякісних бронежилетів, проте продовжували організовувати нові закупівлі.   
 
Водночас, як повідомляє Генпрокуратура, "посадовець... ймовірно діючи умисно та за попередньою змовою з ще чотирма посадовцями вказаного управління, з квітня 2019 року по червень 2019 року всупереч інтересам служби не виконали дії, які вони повинні були виконати, що призвело до закупівлі неякісних бронежилетів "Корсар МЗс-1-4" в кількості 11 тисяч на загальну суму близько 100 млн грн".
 
Зазначається також, що досудове розслідування триває, вирішується питання про обрання вказаним особам міри запобіжного заходу тримання під вартою.
 
Нагадаємо, в липні 2019 року ДБР звинуватило Міноборони в купівлі бракованих бронежилетів. Там заявили, що працівники Міністерства оборони, які закупили бронежилети "Корсар М3с" 1-4 класу захисту, знали, що вони прострілюються і не відповідають технічним вимогам. ДБР також показало відео з лабораторними випробуваннями вилучених під час слідчих дій бронежилетів.