За фактом тортур і ґвалтування дітей в притулку Одеси порушили справу

17:29, 01.11.2019
За фактом тортур і ґвалтування дітей в притулку Одеси порушили справу

(ілюстративне фото)

Поліція Одеської області та Державне бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження за фактами катування та інших порушень прав дітей у Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації".
 
Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.
 
"Хід досудового розслідування щодо порушення прав вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації на Одещині взято на контроль Генеральною прокуратурою", - йдеться в повідомленні.
 
Провадження зокрема відкриті за статтями "катування", "неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей", "сексуальне насильство, вчинене групою осіб, або сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи", "перевищення влади".
 
У Генпрокуратурі відзначили, що мова йде про побиття дітей, причому не тільки з боку вихователів Центру, а й працівників правоохоронних органів, приниження, ґвалтування неповнолітніх.
 
КЗ "Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації" до 2018 року називався притулком "Світанок".
 
Раніше правозахисниця Зоя Мельник та волонтер Лучезар Панфілов неодноразово повідомляли в Facebook про знущання над дітьми у притулку.  
 
Зокрема, про те, що у "Світанку" забирали у дітей особисті речі і мобільні телефони, не надавали необхідну медичну допомогу, обстригали волосся, а також викликали приватну охорону, яка катувала дітей - била, обливала холодною водою, вдаряла електрошокером, змушувала жувати тютюн і використаний презерватив.