Сайдік заявив про підготовку великого обміну утримуваними

18:59, 29.10.2019
Сайдік заявив про підготовку великого обміну утримуваними

Спецпредставник ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі посол Мартін Сайдік заявив, що учасники групи готують "великий обмін" утримуваними особами.

 

Про це Сайдік сказав в Мінську за підсумками чергового раунду переговорів ТКГ, повідомляє білоруське видання БЕЛТА.

 

Він зазначив, що гуманітарна робоча підгрупа ТКГ продовжила дискусію щодо обміну утримуваними у зв'язку з конфліктом. За словами Сайдіка, йде дуже серйозна робота, готується великий обмін.

 

При цьому спецпредставник ОБСЄ повідомив, що учасники політичного робочої підгрупи ТКГ обговорювали питання, пов'язані з реалізацією так званої "формули Штайнмаєра".

 

Також він зазначив, що економічна робоча підгрупа за участю великої групи експертів обговорювала питання водопостачання. У зв'язку з цим сказано, що сторони дійшли згоди про можливість початку міжнародного аудиту компанії "Вода Донбасу".

 

Відповідний тендер буде оголошено Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

 

Сайдік також назвав розведення сил у Золотому великим кроком вперед.

 

"Сторони сьогодні зробили великий крок вперед", - наголосив він.

 

Спецпредставник ОБСЄ із задоволенням відзначив також істотний прогрес з відновлення мосту в Станиці Луганській. Разом з тим дипломат поскаржився, що, як і минулого разу, не може позитивно оцінити дотримання режиму припинення вогню.

 

"Кількість порушень хоча й залишається нижчою, ніж до початку перемир'я, але продовжує коливатися", - констатував Сайдік. Він вкотре закликав сторони, "усвідомлюючи політичну і гуманітарну відповідальність перед цивільним населенням, зробити все необхідне для забезпечення стійкого перемир'я". Наступна зустріч Тристоронньої контактної групи відбудеться 12 листопада.