Юрію Гримчаку пом'якшили підозру

13:10, 22.10.2019
Юрію Гримчаку пом'якшили підозру

Генеральна прокуратура зняла з колишнього заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака підозру в шахрайстві і пом'якшила її до зловживання впливом.

 

Про це повідомив адвокат Гримчака Дмитро Мельник агентству "Українські новини".

 

"Минулого тижня йому перекваліфікували підозру, тепер закидають ч.3 ст.369-2 (зловживання впливом)", - повідомив він.

 

Адвокат зазначив, що 21 жовтня Київський апеляційний суд мав розглянути скаргу на продовження арешту Гримчака, але переніс засідання на 12 листопада. При цьому термін арешту і термін досудового розслідування минають 14 листопада.

 

Захисник зазначив, що Гримчак залишається під вартою, оскільки 6 млн гривень застави за нього не внесено. Після перекваліфікації підозри справу Гримчака мають передати в Національне антикорупційне бюро за підслідністю, відповідно, її має розглядати Вищий антикорупційний суд.

 

Раніше Гримчака підозрювали за ч.4 ст.190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) - карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

 

Зараз йому закидають ч.3 ст.369-2 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди) - карається позбавленням волі на термін від трьох до восьми років з конфіскацією майна.

 

Нагадаємо, Юрія Гримчака і його давнього товариша Ігоря Овдієнка затримали ввечері 14 серпня.

 

Суд у Чернігові вирішив взяти під варту заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака на 2 місяці під заставу в 6 млн гривень.

 

При цьому після проголошення вердикту адвокат Гримчака заявила, що сталася помилка: суд дозволив затримати Гримчака Юрія Михайловича, хоча насправді її підзахисний - Гримчак Юрій Миколайович.

 

Пізгіше Деснянський суд Чернігова вирішив виправити помилки й залишати у силі ухвалу про взяття під варту заступника глави МінТОТ Гримчака, однак натомість допустив інші помилки у новій ухвалі.