Офіс Генпрокурора оголосив перелік арештованого майна колишнього міністра-втікача Клименка

08:29, 22.10.2019
Офіс Генпрокурора оголосив перелік арештованого майна колишнього міністра-втікача Клименка

Чотири роки тривало розслідування проти ексміністра доходів і зборів Олександра Клименка. Майже рік його захист ознайомлюється з матеріалами слідства. Весь цей час майно експосадовця та пов’язаних із ним осіб перебуває під арештом.

 

Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

 

Міністр доходів і зборів часів Януковича Олександр Клименко підозрюється у створенні злочинної організації, яка займалася відмиванням коштів (ч. 1 ст. 255; ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364; ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України).

 

Розслідування кримінального провадження тривало впродовж 2014-2018 років. У грудні минулого року стороні захисту Клименка повідомлено про завершення досудового розслідування та надано матеріали для ознайомлення. Як тільки захист завершить ознайомлення, обвинувальний акт буде направлений до суду, повідомляють прокурори.

 

Арештованим залишається чисельне майно колишнього податківця Клименка та пов’язаних з ним осіб.

 

"З метою забезпечення відшкодування збитків державі арештовано наступне майно:

- 4 поверхи офісного приміщення (БЦ "Гулівер");
- 2 нежитлових приміщення;
- 196 квартир (на території України);
- 1 об’єкт незавершеного будівництва;
- 1 цілісний майновий комплекс "База мисливства та рибальства";
- 43 машиномісця;
- 11 земельних ділянок;
- 1000 залізничних вагонів;
- 23 транспортних засоби;
- корпоративні права юридичних осіб номінальною вартістю близько 400 млн грн;
- грошові кошти на рахунках в сумі 5 млн доларів США.

 

Крім того, вилучено готівкових коштів у сумі 6 860 000 грн", - повідомили в Офісі Генпрокурора.

 

На підставі рішення суду рухоме та нерухоме майно передано до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

 

Грошові кошти, вилучені у ході проведення обшуків, перебувають на депозитному рахунку, відкритому Генеральною прокуратурою України.

 

Тисяча залізничних вагонів, що належить компанії з орбіти Клименка "Юнісон Груп", передана до філії "РВК" ПАТ "Укрзалізниця".

 

В Офісі Генпрокурора скаржаться, що Клименко та його представники неодноразово намагалися зняти арешти з активів.

 

"Так, 04.07.2019 та 02.09.2019, Печерським районним судом м. Києва скасовано арешт, накладений на майно ТОВ "КУА Ексельсіор" (підприємство, яке входить до групи "Юнісон", що належить О. Клименку), однак Головною військовою прокуратурою повторно подано до суду клопотання про накладення арешту на майно, яке 10.09.2019 було задоволено судом", - повідомили прокурори.

 

Додамо, що лише за останні два тижні розгляд відповідних клопотань з боку афілійованих з Клименко осіб мав відбутися в Печерському та Апеляційному судах столиці. Втім, після публічного анонсу "представники" Клименка ініціювали перенесення засідань.

 

Наступне засідання має відбутися у Печерському суді сьогодні, 22 жовтня о 12:50. "Юнісон груп", чиї залізничні вагони арештовані та використовуються нині на користь держави, спробує змінити порядок речових доказів, яким і є арештоване майно. УНН стежитиме за судовим розглядом цього питання і про результати повідомить згодом.

 

В Офісі Генпрокурора тим часом повідомляють, що очікують на правову допомогу від Ліхтенштейну, де, за попередніми даними слідства, Клименко може зберігати ще 26 млн доларів.

 

"Головною військовою прокуратурою накладено арешт на грошові кошти, що містяться на рахунках 16 підприємств, бенефіціарним власником яких є О. Клименко та його батько в Князівстві Ліхтенштейн та направлено запит про надання міжнародної правової допомоги про виконання вказаної ухвали. Згідно з наявною в органу досудового розслідування інформації, на вказаних рахунках заблоковано понад 26 млн доларів США", - зазначили прокурори.

 

Нагадаємо, в рамках розслідування кримінального провадження стосовно так званих схем Клименка були затримані десятки ексчиновників різних рівнів з податкової служби часів Віктора Януковича. Збитки, завдані державі "схемами Клименка", оцінюються мінімум в 104 млрд грн або по 300 доларів на кожного українця.