В Умані затримали росіянина, який планував підірвати військове летовище

22:36, 21.10.2019

В Умані правоохоронці взяли російського диверсанта Леоніда Харитонова, який збирався підірвати тамтешній військовий аеродром.

 

Про це йдеться у сюжеті ТСН.


Учений-хімік Леонід Харитонов приїхав в Україну із Санкт-Петербурга 3 роки тому.

 

Він співвласник російської хімічної фірми, працював в Америці, був керівником середньої ланки в потужному російському  оборонному концерні “С.Е.Д”. Аби отримати вид на проживання в нашій країні одружився з українкою.


Правоохоронці зацікавилися чоловіком, коли його дружина розповіла, що він кинувся на неї із сокирою, бо не знайшов свій довідник по хімії.


У помешканні подружжя контррозвідники встановили приховані камери і зібрали необхідну доказову базу про те, як диверсант виготовляє небезпечну вибухову речовину, передаває російським кураторам інформацію по телефону, обговорює з ними майбутню диверсію.


Наразі Леонід Харитонов за гратами. Вибухонебезпечна речовина, котра знаходилася в звичайних на вигляд цигарках на місці фільтра, вилучена.

 

Експерти стверджують, що ця речовина була значно небезпечніша за тротил, хоча й виготовлена хіміком у домашніх умовах. Цигарки слугували детонатором для ще більш потужної вибухівки.


Також правоохоронці знайшли під матрацем шпигуна 490 тисяч російських рублів. На ці кошти після теракту диверсант збирався втекти до Гонконгу.