ФСБ змушує провайдерів Криму шпигувати за людьми в соцмережах

15:03, 21.10.2019
ФСБ змушує провайдерів Криму шпигувати за людьми в соцмережах

(ілюстративне фото)

Служба безпеки України заявляє, що ФСБ Росії примушує людей в окупованому Криму збирати інформацію про українських патріотів на анексованому півострові.
 
Про це повідомляє прес-служба СБУ.
 
"Контррозвідники Служби безпеки України встановили, що співробітники ФСБ Росії примушують громадян, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим, давати згоду на конфіденційне співробітництво. Основне завдання - це збір інформації про проукраїнськи налаштованих мешканців півострова", - йдеться в повідомленні.
 
За даними СБУ, пропозиції насамперед надходять працівникам сфери надання інтернет-послуг.
 
Від них вимагають на конфіденційній основі незаконно збирати персональні дані, повідомляти про зміст контенту в соцмережах та іншу приватну інформацію користувачів.
 
Дані потім використовуються спецслужбами Росії для переслідування нелояльних до окупаційної влади та політики Росії місцевих жителів".
 
За даними СБУ, "форми і методи діяльності ФСБ Росії стосовно мешканців півострова ідентичні тим, які застосовуються до наших співвітчизників при відвідуванні ними тимчасово окупованих територій України та Росії: це - шантаж, погрози, залякування, фізичний і психологічний тиск, штучне створення компрометуючих ситуацій".
 
Контррозвідка встановила, що в цій протиправній діяльності активно задіяний представник ФСБ Росії - колишній офіцер Головного управління СБУ в АРК Карелін Дмитро Володимирович, який у 2014 році зрадив присязі та перейшов на бік ворога.
 
 
 
СБУ попереджає, що за перехід на бік ворога в умовах воєнного стану чи збройного конфлікту, шпигунство, допомогу іноземній державі загрожує 10-15 років неволі, а звільняються від кримінальної відповідальності лише ті, хто повідомив правоохоронцям про вербовку й завдання ворожих спецслужб.
 
Зазначимо, нещодавно волонтери викрили учасника спецоперацій Москви в Криму та на Донбасі.