ДБР заявляє про масове голосування за членів Ради громадського контролю

19:00, 18.10.2019
ДБР заявляє про масове голосування за членів Ради громадського контролю

Державне бюро розслідувань виявило ознаки організованого масового голосування за членів Ради громадського контролю при ДБР. За цим фактом порушено кримінальну справу.

 

Про це повідомили в прес-службі ДБР.

 

Так, з 15:00 3 жовтня по 15:00 4 жовтня відбулося перше інтернет-голосування за склад РГК — зі списку 41 кандидата мали обрати 15 переможців.

 

Однак ДБР виявило ознаки масового організованого голосування на користь 13 з 15 кандидатів, які набрали найбільше голосів.

 

Зокрема ДБР виявило пакети телефонних номерів, в яких відрізняються лише останні три цифри. Це близько 1100 телефонних номерів, які використовувалися лише при голосуванні за 13 кандидатів — це близько 30% від загальної кількості їхніх голосів.

 

«Серед голосів за перших по рейтингу 13 кандидатів частка багаторазових голосувань з однієї IP-адреси складає від 70% до 86%, що значно перевищує середній показник в 10% для інших кандидатів», — йдеться у повідомленні.

 

Також близько 400 голосів за кожного з цих кандидатів віддали з «одноразових» електронних адрес, доменів, зареєстрованих за день до голосування. Більшість з них зареєстрована в однаковий час.

 

«Голосування за 13 кандидатів рейтингу відбувалося синхронно, без коливань — однакове збільшення голосів в один час по всім 13 кандидатам. Більше того, з 00:00 по 05:10 4 жовтня продовжується синхронне зростання голосів за 13 кандидатів, яке припинилося одночасно. Варто зазначити, що з півночі по усім іншим кандидатам голосування майже не відбувалося», — розповіли в ДБР.

 

Директор Бюро Роман Труба зазначив, що попри ці порушення, він зобов’язаний призначити склад РГК. Водночас він закликав цих 13 кандидатів самим відмовитися від включення до ради.

 

Також Труба заявив, що правоохоронці не встановили, що до цього масового голосування причетні самі кандидати.

 

За цим фактом порушена кримінальна справа за статтею 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу.

 

Механізму оскарження голосування у ДБР немає, ймовірних зловмисників, зокрема і кандидатів, лише можуть притягнути до кримінальної відповідальності, якщо їхня вина буде доведена.

 

У разі якщо деякі кандидати-переможці прислухаються до очільника ДБР і відмовляться від включення до ради, відомство оголосить новий конкурс на заміщення місць у складі РГК, що звільнилися.

 

Рада громадського контролю — це колегіальний консультативно-дорадчий орган, що утворюється для забезпечення прозорості та цивільного контролю за діяльністю Державного бюро розслідувань.