Син Байдена виправдався за роботу в Burisma: «був незалежним членом правління»

12:54, 14.10.2019
Син Байдена виправдався за роботу в Burisma: «був незалежним членом правління»

Джо і Хантер Байдени (фото з відкритих джерел)

Гантер Байден, син колишнього віце-президента та потенційного кандидата у президенти США Джо Байдена, вирішив залишити посаду в Компанії з управління інвестиційними фондами (BHR) в Китаї, щоб не давати приводу для звинувачень у конфлікті інтересів.
 
Про це свідчить заява, написана від імені Гантера Байдена його адвокатом Джорджем Месіресом, пише "Громадське".
 
Компанія з управління інвестиційними фондами (BHR) була заснована у 2013 році з заявленим наміром інвестувати китайський капітал за межами Китаю.
 
Як стверджує адвокат, у цій компанії Гантер був членом ради директорів з власного інтересу, не отримуючи жодних прибутків. Водночас Гантер має намір піти у відставку з ради директорів компанії до 31 жовтня 2019 року.
 
Він також зобов’язався не працювати у жодній іноземній компанії та не входитиме в правління таких компаній, якщо його батька оберуть президентом США на виборах у 2020 році.
 
Щодо роботи Байдена в раді директорів енергетичної компанії Burisma в Україні адвокат нагадав, що Гантер приєднався до ради як невиконавчий директор, тобто він був незалежним членом правління, а не членом управлінської команди.
 
"Гантер ніколи не відповідав за юридичні справи компанії. Як і всі директори Burisma, Гантер отримав компенсацію за свою роботу", - додав адвокат.
 
"Гантер залишив посаду в Burisma у квітні 2019 року. Попри ретельну перевірку, жоден з правоохоронних органів, ані вітчизняних, ані іноземних, не стверджував, що Гантер скоїв правопорушення в будь-який момент протягом свого п’ятирічного терміну", - додав захисник.
 
Як відомо, Burisma - одна із найбільших приватних газовидобувних компаній в Україні, президент та засновник якої - Микола Злочевський, екс-міністр екології часів президентства Віктора Януковича.
 
Ліцензії на розробку газових родовищ фірмам Злочевського, зокрема Burismа, погоджувало міністерство, яке він сам і очолював.
 
У 2014-му Злочевський залишив Україну, компанію підозрювали в ухиленні від податків, відмиванні коштів та розкраданні державних ресурсів. У 2018-му в Burisma повідомили, що судові справи проти компанії завершені.
 
Генпрокуратура дійсно закрила справу щодо ухилення від податків, справа щодо відмивання коштів була програна Злочевському в Лондонському суді. А справа щодо розкрадання державних ресурсів - фактично видача ліцензії самому собі - була передана до НАБУ, яке продовжує розслідування. 
 
Попри провадження, компанія не припиняла діяльність, у 2014-му при Burismа створили раду директорів, до якої увійшов, зокрема Гантер Байден. Він був у раді директорів до 2019 року. Офіційно у справах щодо Burismа він не фігурував. 
 
Нагадаємо, в США триває скандал щодо ймовірного тиску Дональда Трампа на Володимира Зеленського.