Покров Пресвятої Богородиці: історія, традиції й заборони свята

08:35, 14.10.2019
Покров Пресвятої Богородиці: історія, традиції й заборони свята

Великий день Покрова Пресвятої Богородиці вважається головним християнських свят осені.
 
Свято Покрови здавна є одним із найулюбленіших українських свят, хоча воно і не входить до 12 головних церковних свят року (не є дванадесятим), пише "Укрінформ".
 
Історія свята
 
Свято Покрови було введено у християнство тільки в 10 столітті і має в основі подію, яка, за розповідями, відбулася в стародавньому Царгороді (Константинополі). 
 
На ту пору місто було оточене чужинцями (за різними джерелами - то могли бути як давні руси (скити) на чолі з князем Аскольдом, так і агаряни (магометани - араби або турки),
 
Тоді святий Андрій разом з Єпіфанієм, учнем святого, молилися в храмі.
 
Раптом над ними розкрилося склепіння храму, і святий Андрій побачив Пресвяту Діву, оточену безліччю ангелів і святих.
 
Богородиця молилася на колінах в храмі разом з віруючими, а потім вона підійшла до Престолу і зняла зі Своєї голови покривало, простягнувши його над людьми, що молилися, захищаючи їх від ворогів видимих і невидимих.
 
Це видіння було провістям перемоги - невдовзі ворог відступив, і місто було врятовано від знищення. Відтоді Покрова асоціюється з заступництвом і захистом від ворога як видимого, так і невидимого. 
 
Свято Покрови в Україні
 
Особливо шанували Богородицю-Покрову запорізькі козаки. Вони мали на Січі церкву в Її честь, а також ікону її Покров.
 
Йдучи в похід на ворога, козаки відправляли молебень до своєї Покровительки. Повернувшись щасливо з походу, складали Їй подяку.
 
Відомий дослідник звичаїв українського народу Олекса Воропай пише, що після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці.
 
Крім того, свято Покрови було надзвичайно шанованим і серед українського селянства: другого місяця осені чекали з особливим нетерпінням, адже з Пречистої, тобто з 14 жовтня дозволялося справляти весілля.
 
Це був період, коли в селах масово шлюбували дітей. У народі так і казали: "Жовтень на весілля багатий", а сам місяць називали ще "весільником".
 
До початку жовтня закінчувалися всі найважливіші сільські роботи на землі й селянин міг дозволити собі відпочити. Це була найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць.
 
На Покрову в Україні закінчувався термін найманих робітників, у Карпатах поверталися з полонин пастуші отари. На честь Покрови в Україні збудовано чимало храмів.
 
Однією з найстаріших є Покровська церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 році як фортеця. Нині ця унікальна споруда - діючий храм і музей водночас.
 
Що не можна робити в свято Покрова Пресвятої Богородиці
 
Як в будь-яке релігійне свято, в цей день слід відмовитися від виконання сільськогосподарської роботи, а також домашніх справ - прибирання, прання, прасування. Також заборонено копати, шити і в'язати, пише "Апостроф".
 
Як і в будь-який день, а в свято особливо, категорично не можна лихословити, сваритися з людьми, вживати алкогольні напої.
 
Бажано навіть не готувати щось серйозне до пізньої вечері.
 
А ще не можна в цей день позичати гроші і відмовляти сватам - за прикметою, та дівчина, яка відмовила сватам на Покрову, ще років зо три не буде ніким засватана.